Zacskós műanyagrizsről szóló rémhírek kaptak szárnyra a világhálón

A zacskós rizst műanyagból készítik, ezért mérgező – ez a hír terjed a napokban gőzerővel a neten. Az Urban Legends beszámolóját a hvg.hu összegzi a számunkra.

A városi legendák igazságának felkutatására szakosodott Urban Legends felidézi az álhír szövegét is, amely szerint „a zacskós rizsnek sincs semmi köze a valódi rizshez, igazi rizsszemeket soha nem látott, csak port… Ezt a rizst ugyanis sok más termékhez hasonlóan műanyagból készítik”. Az álhír terjesztői szerint a most már Európába is importált műanyag rizs szemei „hihetetlenül hasonlítanak az igazi rizsszemekhez, és mivel olcsó, természetesen sokan megveszik a hamis terméket. Egyes források szerint a zacskós rizs édesburgonyát, krumplit, szintetikus gyantát tartalmaz, elfogyasztása gyomorpanaszokat, nagy mennyiség esetén súlyos mérgezést okozhat”.

Az Urban Legends felidéz egy két évvel ezelőtti Nébih-vizsgálatot, amelyben 34 féle itthon kapható rizsből 34 ment át a teszten. Ezzel együtt az is igaz, hogy az ételhamisítás persze nem ismeretlen dolog Ázsiában, és nem egyszer szóba került már a rizsek fertőzöttsége vagy szennyezettsége.

A tényfeltáró blog posztjából az is kiderül, hogy a magyar neten terjedő műanyag rizses rémtörténet alapját egy pánikkeltő indonéz videója már 1 millió megtekintés fölött jár a YouTube-on.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.