8 hónap eredményei - itt a friss TrendRiport!

Az árbevétel növekedést produkált, azonban a tavalyi szárnyalás lendülete úgy tűnik, alább hagyott. A továbbiakben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb TrendRiportja olvasható.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztusban a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 1,3%-kal nőtt. Ezen belül a belföldiek 0,8%-kal, a külföldiek 1,9%-kal meghaladták a bázist. A kereslet szerény növekedése ellenére a hotelek havi árbevétele országos szinten 8,1%-kal, Budapesten 7,5%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 8,6%-kal, a balatoni régióban 9,2%-kal nagyobb volt a 2018 évinél. A forgalom növekedése döntően az átlag szobaár 9%-os emelkedésének tulajdonítható.

Augusztus végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3%-kal, a külföldiké csupán 0,1%-kal múlta felül a tavalyit.

A belföldi vendégéjszakák számának szerény, 0,3%-os növekedése ellenére január – augusztus között a szép kártya forgalom 36%-kal, augusztusban kirobbanóan, 66,3%-kal volt nagyobb a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Az első nyolc hónapban a 10 legnagyobb beutazó piacunkról növekedés mutatkozott romániából (+6,5%), az egyesült királyságból (+5%), az usa-ból (+4,5%), lengyelországból (+2,5%), oroszországból (+1,9%), izraelből (+1,7%), és csehországból (+1,4%). Visszaesés történt olaszországból (-8,4%), németországból (-6,2%) és ausztriából (-4,1%).

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 77%-a európából, 13,5%-a ázsiából, 8,1%-a amerikából, 1,4%-a ausztráliából és afrikából érkezett. Az európai országokból 0,7%, az európai unióból 1,6% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben ázsiából 4,9% volt a növekedés. Ez főleg a 20%-os dél - koreai bővülésnek köszönhető.

Augusztus végéig a szállodai kategóriák között revparban – egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel – országos szinten a 4*-os hotelek teljesítettek a legjobban (15.749 ft) +11,5% növekedéssel

Január – augusztus között a szállodai vendégéjszakák száma 5 régióban nőtt, 4 régióban csökkent.

Az első hét hónapban Magyarországon összesen 8 új szálloda nyílt  972 szobával, Budapesten 6 szálloda (Meininger hotel, Mystery hotel, Hilton Garden Inn, Párisi Udvar, Monastery Hotel, Barceló Hotel, T62 hotel) a fővároson kívül 1 szálloda (Donautica étterem és hotel, Fadd-dombori) 17 szobával.

Bővebb információkat a csatolt PDF fájlban olvashatnak!


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.