Adóprés a budapesti szállodákon

A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) álláspontja szerint tovább nehezíti a budapesti szállodák és turizmus eddig sem könnyű helyzetét az, hogy egyes fővárosi kerületekben megemelték az idegenforgalmi- és építményadót, ezért a szövetség a döntés felülvizsgálatát és egyeztetést javasol a témában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szállodaszövetség közleményében hangsúlyozza: a szállodák, partnereik egy részével a 2011-es szobaárakban már 2010 nyarán megállapodtak, így nincs lehetőségük azokat az adóváltozások miatt megemelni, tehát a magasabb adókból származó többlet terheket kénytelenek átvállalni. Az MSZSZ szerint ezenkívül a Budapesten kialakult szállodai túlkínálat, Budapest versenyképességének elmúlt években bekövetkezett romlása miatt a fővárosi szállodák egyébként sincsenek abban a helyzetben, hogy a magasabb adók miatt áraikat emeljék. 
  

Szakmai egyeztetés nélkül

A közleményben emlékeztetnek: tavaly decemberben az V., XII., XIII. kerület  "szakmai egyeztetés nélkül" megemelte az eddigi 3 százalékos idegenforgalmi adót (IFA) 4 százalékra, míg a VI. és VIII. kerület a szoba árbevétel 3 százalékában megállapított eddigi adó helyett vendégéjszakánként 431 forintban állapította meg az idegenforgalmi adót, a IX. kerület pedig vendégéjszakánként 300 forintban. 
    

A szállodaszövetség álláspontja szerint már a 3-ról 4  százalékra történő emelés is 33 százalékos növekedést jelent, de a fix összegben vendégéjszakánként megállapított IFA ennél is magasabbat. Hozzáfűzik: ezzel egy időben egyes kerületek az építményadót a korábbi 1.241 forint/négyzetméterről 1.430 forintra emelték, ami több mint 15 százalékos növekedést jelent.

Az MSZSZ érvelése szerint a magasabb elvonásokat a szállodák csak további költségcsökkentésekkel, munkaerő leépítésével tudják kompenzálni, ami rontja színvonalukat, s ezen keresztül árt a fővárosi szállodák, Budapest turizmusa versenyképességének. "A romló szabályozási környezet nem teszi lehetővé a turizmus számára azokat, az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célkitűzéseket, hogy a munkahelyek száma a duplájára emelkedjen és a gazdasági fejlődés motorjává váljon" - húzza alá a szövetség. 
    

Azt javasolják, hogy az eddig megemelt idegenforgalmi adókat az érintett kerületek vizsgálják felül, azok mértékének megállapítását a fővárossal, és a szakmai érdekképviseleti szervezetekkel való egyeztetés alapján állapítsák meg. (MTI)


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.