Fenntartható fejlődés Accor módra, indul a PLANET 21

A budapesti Novotel Budapest Danube szállodában mutatták be a sajtó képviselőinek az Accor szállodacsoport globális fenntartható szállodaüzemeltetési programját. A „PLANET 21” névre keresztelt project 21 ambiciózus vállalást tartalmaz a fenntartható szállodaüzemeltetés területén, melyeket a csoport 2015-ig teljesít. Magába foglalja a vendégek és dolgozók informálását és a hotelek fenntartható megújításába való bevonásukat.

Amint azt Antoine Guego, az Accor Magyarország/Szlovákia vezérigazgatója elmondta, a szállodacsoport nem az utóbbi időszakban lett a fenntartható fejlődés elkötelezett képviselője. Olyan mérföldkövek szegélyezik útját, mint a környezetvédelmi részleg megalapítása 20 évvel ezelőtt, a Szállodák Környezetvédelmi Chartájának 1998-as életre hívása és a helyi közösségeket támogató, víz-és energiafelhasználást optimalizáló, a hotelek ökológiai lábnyomát csökkentő számos egyéb megoldás.


Az Accor csoport több kutatás elkészítésével alapozta meg a fenntartható fejlődés stratégiáját. Mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseket nem lehet tisztán intuitív módon kezelni, 2011-ben kiadták tanulmányukat arról az ökológiai lábnyomról, melyben meghatározzák a szükséges lépéseket is. Ezt követte a vendégek körében végzett felmérés, melynek eredményeképpen megtudhatták, hogy üzleti- és szabadidős ügyfeleik 70 százaléka integrálja beszállítói politikájába a fenntartható fejlődésre vonatkozó kritériumokat, és vendégeik fele számára ez szempont a hotelválasztáskor.
A PLANET 21 stratégia egyik fő eleme a tájékoztatás és a vendégek részvételre buzdítása. A szobafoglalástól az ott tartózkodáson át az éttermi szolgáltatásokig ügyfeleink az üzenetek széles skálájával találkozhatnak. Az apró gesztusoknak köszönhetően a vendégek részéről is megvalósul az aktív cselekvésben való részvétel. Az üzenetek hangneme barátságos és elgondolkodtató lesz és anélkül buzdít majd részvételre, hogy bűntudatot keltene.

A program hitelességét az garantálja, hogy PLANET 21 üzeneteket csak azok a hotelek közvetíthetnek, amelyek valóban megfelelnek a fenntartható fejlődés elvárásainak. Ez egy 65 pontból álló lista teljesítésével vagy elismert külső tanúsítvány megszerzésével lehetséges.

A program célja közül az Accor a hotelek körüli ökoszisztémák megőrzését helyezte középpontba. Az újraerdősítés úttörőjeként az Accor több mint 2 millió fa ültetését finanszírozta a mosodai költségek csökkentéséből származó megtakarításokból. Tehette ezt a szállodák igazgatóinak és a vendégek felelős magatartásának köszönhetően.
A PLANET 21 megtestesíti azt a vágyunkat, hogy etikus hosszú távú gondolkodásra sarkalljunk mindenkit. Alázattal közelítjük meg a kezdeményezést, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy milyen összetett témával állunk szemben. De elszántak is vagyunk és hiszünk benne, hogy képességeink segítségével az egész szállodaipart – fenntartható módon –újragondolhatjuk – mondta Denis Hennequin, az Accor Elnök-Vezérigazgatója.
Az április 21-én útjára indult programhoz egyelőre a szállodalán 33 egysége, köztük a Novotel Budapest Danube csatlakozott. Ugyanakkor a cégcsoport több hazai szállodája tett már lépéseket a PLANET 21 szellemiségében. Ennek erdményeképpen 3 év alatt 4,1 millió kWh-val mérsékelte elektromos energia, 564 ezer köbméterrel gáz, és vendégenkét 39 literrel vízfelhasználást – mondta el Kormány Balázs, az Accor üzemeltetési igazgatója.
Az elkövetkezendő hónapokban a szállodalánc valamennyi magyarországi egysége csatlakozik a PLANET21 programhoz, és a környezeti terhelés csökkeentése mellett a fenntartható fejlődés projekt eredményeként keletkezett költségmegtakarítás felhasználásával a 1700 fa ültetésével járul hozzá a csoport bolygónk ökológiai egyensúlyának stabilabbá tételéhez.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.