hirdetés

Hilton helyett háromcsillagos épül Kecskeméten

Háromcsillagos, 40–50 szobás szálloda épülhet Kecskeméten, a fürdő mellett, az egykori kemping területén – ott, ahova korábban egy négycsillagos, 100 szobás Hilton hotelt terveztek.

hirdetés

Még 2010 nyarán jelentették be, hogy közel kétmilliárd forintból 2011 végére elkészül az új kecskeméti fürdő mellett egy négycsillagos, 100 szobás szálloda. A megállapodások szerint az ingatlant a Hilton üzemeltette volna. A tervek végül nem váltak valóra, az építkezés meg sem kezdődött. Tavaly októberben viszont a kecskeméti sport- és szabadidős létesítményeket kezelő Hírös Sport Nonprofit Kft. pályázatot hirdetett szálloda építése céljából, szintén a fürdő melletti egykori kemping területére vonatkozóan. A 3170 négyzetméteres ingatlanrész legfeljebb 30 százalékát lehet beépíteni. Ennek eredményére kérdezett rá Király József, az MSZP helyi frakcióvezetője a legutóbbi képviselő-­testületi ülésen.

A tájékoztató anyagból kiderült, hogy a pályázati dokumentációt a határidőig két érdeklődő vette át, és két magánszemély – Bus Gábor és Jászberényi Tamás – nyújtott be együttes ajánlatot. Szenes Márton, a Hírös Sport ügyvezető igazgatója a testületi ülésen felhívta a figyelmet, hogy a nyertes ajánlattevők a pályázat során földhasználati jogot szerezhettek meg – ezért nettó 9,7 millió forintot kínáltak –, és a tárgyalások után megkötött szerződés szerint két évük van a jogerős építési engedély megszerzésére, további két év pedig a szálloda megépítésére. Ha mindez nem teljesül, a földhasználati joguk megszűnik. Az előterjesztés szerint a beruházók elképzelése egy három csillag superior besorolású szálloda, melynek költsége bruttó 640 millió forint lenne. Ennek háromnegyedét banki hitel felvételével kívánják biztosítani. Legfeljebb 50 szobát terveznek, és egy 60 fő befogadóképességű konferenciatermet. A működtetés során környezetbarát és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó energetikai megoldásokat kívánnak alkalmazni, például szűrés és tisztítás után a termálfürdő melléktermékeként képződő nagy mennyiségű metángázt is használnák a fűtéshez.

Az előterjesztésben kiemelték: a szálloda a Kecskeméti Fürdővel szoros együttműködésben üzemelne, szolgáltatásaival növelve a fürdő vendégszámát. A Hírös Sport Kft. által készített kalkuláció szerint a hotel elindulása után másfél-két évvel éves szinten mintegy 11 ezer fő pluszforgalmat generálna a hotel a fürdőnek, ez évi 11 millió forint árbevétel-növekedést hozhat. A remények szerint a hazai és nemzetközi sportesemények résztvevőinek is vonzó lehet a szálloda, és további edzőtáborozó csapatokat csábíthatna Kecskemétre. Végelszámolás lett a Hiltonból Mindig is szeretett volna a városvezetés szállodát építeni az új fürdő mellé. A négycsillagos Hilton hotel megvalósítására már 2010 januárjában létrehozták a Hírös Hotel Kft.-t, amelynek 25 százaléka az önkormányzati tulajdonú Hírös Sport Nonprofit Kft.-é, 75 százaléka pedig az IGN Zrt.-é volt. Egy pályázaton 437 millió forint állami támogatást kaptak az 1,9 milliárd forintos szállodaberuházáshoz. A tervezett átadás ideje néhány hónappal a fürdő megnyitását követően, 2011 utolsó negyedéve volt. A fürdő elkészült, a Hilton szállodának kijelölt területen azonban egyetlen kapavágás sem történt. Nem sikerült befektetőt találni, az egyik bank pedig visszavonta hitelajánlatát, a pályázati támogatást pedig nem tudták lehívni. A történet végül a Hírös Hotel Kft. végelszámolásával ért véget.

(forrás: Petőfi Népe)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai