HOTREC: jogszerű szerzői jogdíjakat!

És még sok minden más a HOTREC, Európai Szálloda és Éttermi Szövetség legutóbbi közgyűléséről. A Turizmus Online-t a helyszínről Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke tudósította.

HOTREC - 26 európai ország 43 szakmai szövetségeinek brüsszeli székhelyű lobbi szervezete és így  a szállodák, éttermek, kávéházak hangja Európában  – október 25-26-án Dublinben tartotta közgyűlését, melyen az MSZÉSZ-t (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) Kopócsy Andrea elnök és Niklai Ákos alelnöke képviselte.

A közgyűlésen újabb 2 évre a vezetőség (EXCOM) tagjává és egyben a HOTREC pénztárnokává választották meg Niklai Ákost, valamint az Ágazati Párbeszéd Bizottság (SSD) tagjává pedig Kovács Istvánt, az MSZÉSZ főtitkárát. Ugyancsak újraválasztották elnöknek a svéd Kent Nyströmöt és alelnöknek Susanne Kraus-Winklert. Új tagként a horvát szakmai szervezet is felvételre került.

A közgyűlésen áttekintették a turizmus területét érintő korábbi és tervezett döntéseket, elképzeléseket, piaci változásokat, azok várható hatását a szállodák és a vendéglátás világára.

Idősebbek is elkezdhetik

HOTREC más szervezetekkel együtt részt vesz az EU által létrehozott Turisztikai Munkabizottság (Tourism Task Force) munkájában, az új EU turizmus politika kialakításában képviselve a szakma érdekeit, közvetetten segíti a forgalom növekedését, a versenyképesség javítását. Külön figyelmet folytatnak az idősek, a csökkent képességűek utaztatásának segítésére. Részt vesz a szakmai sajtóban már korábban ismertetett TOURISMlink projekt munkájában, mely a turizmus bővítésében érdekelt szervezetek összehozásában, az együttműködés javításában, a jobb információcserében, az ágazat versenyképességének javításában  érdekelt. A pilot project-re is lehet jelentkezni egyes szövetségeknek.

HOTREC hitet tesz a fenntartható és felelős turizmus mellett, egyúttal e terület fejlesztése növekedési lehetőséget is nyújt a vállalkozásoknak. Az ezzel kapcsolatos „European  Charter for Sustainable and Responsible Tourism” kialakításában közreműködik.

Az online disztribúciós rendszerek

(OTA-k, véleményportálok, stb) hozta változásokra reagálva,  a digitális partnerekkel való jobb és eredményesebb együttműködés megteremtésére, a nem megfelelő piaci magatartás(pld. ne legyen manipulálható a vendég vélemény)megszüntetésére,  HOTREC által korábban már rögzített elvek betartása érdekében akcióterv került kidolgozásra és ezek, a szállodák alaptevékenységét, gazdálkodását manapság leginkább befolyásoló tevékenységek folyamatos követésére, jobbítására, az árak, a kontingensek fair kialakítására   szakértői bizottságot működtet a HOTREC.

A nagy, akár 50%-os, kedvezményeket nyújtó és magas jutalékkal üzemelő kuponos megoldások - daily deal sites - gyakran, a helytelen alkalmazás következtében súlyos károkat okoznak az egyes szállodáknak, éttermeknek és az egész iparágnak is.

A szerzői jogdíjak,

a  begyűjtés rendszerét alapjaiban átszervezni kívánó EU direktíva-tervezettel kapcsolatosan összegyűjtik a tagországok jó és rossz gyakorlatát és javaslatokat tesz a Bizottság és a Parlament felé a tervezettel kapcsolatosan. Fontosnak tartja a HOTREC a transzparenciát és a versenyt a jogdíj begyűjtő szervezeteknél, a fizetendő jogdíjak megállapításának jogszerűségét, a felmerülő viták rendezésének nem hatósági, hanem független módját.  Ezeket a komplex kérdéseket is külön szakmai bizottság gondozza a HOTREC-nél a tagszövetségek bevonásával.

A szolgáltatások minőségének folyamatos javítása

célja a szövetségének, egyúttal korszerűsíti a saját, több országban bevezetett EHQ minőségbiztosítási rendszerét, melyet(Q) az MSZÉSZ közvetítésével sikeresen vezetett be az NTB/OIB és most működtet az MTZRT „Turizmus Minőségi Díj”-ként. A HOTREC részt vesz a Bizottság alelnöke(Tajani) által kezdeményezett Európai Turizmus Védjegy kialakításában is, azzal kapcsolatos vitákban, annak érdekében, hogy az egyszerű, felhasználóbarát, rugalmas legyen és a szolgáltatások minőségében kiváló szolgáltatóknak megfelelő elismerést adjon.

Málta is

A HOTREC jelentősen halad az egységes, harmonizált európai szállodai osztálybasorolási rendszer széleskörű alkalmazása felé, a legújabb csatlakozott tag Málta és további országok csatlakozása is várható. Nagy az érdeklődés az EU-n kívüli országok részéről is. Ez a rendszer alapvetően nem felülről, hatóságilag szervezett rendszer, hanem a szektor kezdeményezésében  kialakított 270 kritérium meglétére, ellenőrzésére épül a szakmai szövetségek által.

Az áfát illetően a HOTREC részt vesz az Európai Bizottság által kezdeményezett konzultáció sorozatban, hangsúlyozni kívánja – egyes tagországok sikerei, eredményei alapján – az alacsony Áfa, ill. a kedvezményes Áfa-kulcs fontos szerepét a forgalom növelésében, a gazdaság élénkítésében, a munkahelyteremtésben és az egyes országok és egész Európa  turizmusának versenyképességében. A szektor munkaerő intenzív jellegű. Több ország sikere egyértelműen mutatja az alacsony Áfa-kulcs hatását.

Az úgynvezett bed tax (Ifa) mértékének korlátozása indokolt lenne és szükséges minden országban az Ifa teljes körű felhasználása turisztikai célokra.

Vendéglátást érintő kérdésekben ellenzi

a HOTREC és több törvényhozó is a kötelező hatósági higiéniai vizsgálatok - mint például élelmiszerlánc felügyeleti díj -  kifizettetését a vendéglátó vállalkozásokkal. A Dániában a Magyarországéhoz hasonló, tavaly bevezetett zsíradó (fat tax) megszüntetését tervezik és nem vezetik be a cukortartalom után kivetni kívánt adókat sem sikertelenségük miatt. Ugyanakkor fontos az élelmiszerek - nem éttermi ételek - kötelező címkézésével kapcsolatos feladatok, hatások. Éttermeknek is kötelezővé válik az allergén anyag tartalommal kapcsolatos megfelelő kommunikáció a vendégekkel, ennek sikeres bevezetéshez előkészületek, megfelelő oktatás, továbbképzés szükséges. Új kezdeményezés, hogy megvizsgálják, hogyan lehet az élelmiszereket jobban hasznosítani, a hulladékot csökkenteni.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.