Ilyen volt az év novemberig a hazai szállodákban

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb Trend Riportja.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Novemberben a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 4,2%-kal Ezen belül a belföldiek 0,3%-kal elmaradtak a múlt évitől, a külföldiek 8%-kal meghaladták azt.

A hotelek havi árbevétele országos szinten 9,6%-kal, Budapesten 11,6%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 7,7%- kal, a balatoni régióban 11,5%-kal nagyobb volt a 2018 évinél. A forgalom növekedésében országos szinten szerepe volt a 2018 novemberinél 2,4%ponttal magasabb, 60,5% szobafoglaltságnak, a bruttó átlag szobaár 6,6%-os emelkedésének, illetve a HUF/EUR árfolyam múlt évivel szembeni november havi 3,6% gyengülésének.

November végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3%- kal kevesebb volt a tavalyinál, a külföldieké 1,7%-kal felülmúlta azt. A belföldi vendégéjszakák számának kis mértékű csökkenése ellenére január – november között a SZÉP kártya forgalom 43%-kal, novemberben ismét kiugróan, 62,8%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Az első tizenegy hónapban a 10 legnagyobb beutazó piacunkról növekedés mutatkozott Izraelből (+7,2%), Romániából (+6,2%), Kínából (+5,4), az Egyesült Királyságból (+5,2%), Csehországból (4,2%), az USA-ból (+3,5%) és Oroszországból (+2,8%). Visszaesés történt hagyományos piacaink közül Olaszországból (-3,8%), Ausztriából (-5,2%) és Németországból (-4,8%). A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 76,5%- a Európából, 13,7%-a Ázsiából, 8,4%-a Amerikából, 1,4%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.

Az európai országokból 0,9%-kal nőttek, az Európai Unióból 0,4%-kal csökkentek a szállodai vendégéjszakák. Az USA-ból 3,5%, Ázsiából 7,4% növekedés mutatkozott. Utóbbi főleg a 13,6%-os dél - koreai bővülésnek köszönhető. November végéig országos szinten a szállodai kategóriák között RevPARban – egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel – a 4*-os hotelek érték el a legnagyobb, 11,3% növekedést.

Január – november között a szállodai vendégéjszakák száma 7 turisztikai régióban (Balaton, Budapest – Közép – Dunavidék, Észak – Magyarország, Észak – Alföld, Dél – Dunántúl, Közép – Dunántúl, Tisza-tó) nőtt, 2 régióban (Nyugat – Dunántúl, Dél – Alföld) csökkent.

Az év első tizenegy hónapjában Magyarországon összesen 11 új szálloda nyílt 1211 szobával, Budapesten 8 szálloda (Meininger, Mystery Hotel, Hilton Garden Inn, Párisi Udvar, Monastery Hotel, Barceló Hotel, T62 Hotel, M-Square Hotel) a fővároson kívül 3 szálloda (Donautica Étterem és Hotel Fadd-Dombori, 4 évszak Hegyi Hotel, Mátraháza, Hunguest Hotel Sóstó, Nyíregyháza) 185 szobával.

A részletes elemzést a csatolmányban olvashatja.

Forrás: Turizmus Online


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.