Jót tett a fővárosi szállodáknak az alacsony vízállás

Az MSZÉSZ közleménye az első 8 hónap szállodaipari teljesítményéről.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szállodáink augusztusi teljesítményét alapvetően a budapesti szállodapiac kiemelkedő teljesítménye határozta meg, ahol a vendégéjszakák 6,2%-kal nőttek. A nyolcadik hónapban országos szinten a szállodák szobafoglaltsága 75,8% (+2 %pont), bruttó átlag szobaára 22.884 Ft (+8,5%), bruttó Revpar mutatója 17.339 Ft (+11,4%) lett.

Budapesten, részben a fővárost bemutató, a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolított „Spice of Europe” kampány eredményeképpen, részben a szokatlanul száraz időjárás és az abból következő alacsony Duna vízállás miatt, a szobafoglaltság 87,4% lett, +4,1 % ponttal magasabb a múlt évinél, annak ellenére, hogy tavaly a MASTERS vizes világbajnokság erős augusztusi bázist jelentett. Különösen kiemelkedő volt a 4-5* szállodák teljesítménye: 92,9-92,9% foglaltsággal.

Az alacsony vízállás következményeként számos szállodahajó nem jutott el Budapestre, így a turisták a fővárosi szállodákban töltöttek előre nem tervezett tartózkodást, a keresletet jellemzi, hogy egyes a fővárosba tartó külföldi csoportok például Kecskeméten találtak szabad szállodai kapacitást.

A bruttó átlag szobaár 11%-kal múlta felül a tavalyit, ennek eredményeként a Revpar mutató (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) 16,4%-kal volt magasabb a 2017. augusztusinál, az 5*-ban 18,6%-kal nőtt. A Balatoni régióban a vendégéjszakák száma augusztus hónapban a tavalyi szint közelében alakult, a 6%-os bruttó átlagár növekedésnek köszönhetően a Revpar mutató a nyár utolsó hónapjában az előző időszak tendenciáit követve felülmúlta a bázist (+7,2%).

A 3*-os szállodák teljesítménye javult legnagyobb mértékben, esetükben a bruttó átlagár 10,2%-kal, a bruttó Revpar 7,8%-kal volt magasabb 2018. augusztusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Fentiek eredményeként a szállodák összes árbevétele az év nyolcadik hónapjában országos szinten 11,7%-kal,

Budapesten 14,3%-kal, Balatonon 7%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 9,8%-kal haladta meg a bázist. Az év első nyolc hónapjában, 2017 hasonló időszakához viszonyítva, országos szinten 8,7%-kal nőtt a szállodák összbevétele, s így meghaladta a 297,8 milliárd forintot.

Augusztus végéig meghatározó beutazó piacaink közül átlagot meghaladó növekedés mutatkozott Ukrajnából (+37%), Izraelből (+18,1%), Romániából (+6,9%), az USA-ból (+9,3%) és Csehországból (+6,2%). Figyelemre méltó, hogy Kínából +17%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

Január-augusztus között a Dél-dunántúli régió kivételével az összes többi idegenforgalmi régióban nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben +7,2%-kal a Dél-alföldi régióban, kiemelve a debreceni légikikötő stratégiai szerepét.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák 2018. I-VIII. havi teljesítménye igen kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a Közép-kelet-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a hazai szállodák Revpar mutatója (€ 63,8) a 2. legmagasabb volt Ausztria (€ 73,6) után, Csehország előtt (€ 59,4).

Forrás: Vendég & Hotel


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.