Kemény új év előtt a belvárosi szállodák

A Népszabadság információi szerint az V. kerület valószínűleg drasztikus építményadó-emelésse sújtja az V. kerületi szállodákat, ráadásul januártól saját kézbe veszi az idegenforgalmi adó kivetését is.

Az amúgy is válságban lévő belvárosi szállodákkal fizettetné meg az eddigi idegenforgalmi fejlesztéseinke egy részét az V. kerület. A Népszabadság szerint erre enged következtetni a Belváros önkormányzatánakjövő évi költségvetési koncepciója, amelyik két jelentős tételből tenne szert több százmillió forintos többletvbevételre. Egyfelől drasztikus, 10-25 százalékos építményadó-emelést helyez kilátásba, nagyobb mértékben a szállodáknál. Másfelől januártól - élve a helyi adókról szóló törvénymódosítás adta újbóli lehetőségel - maga vetné ki és maga maximalizálná az idegenforgalmi adót (ifa) 3-ról 4 százalékra - írja a lap.

Nekik nem szóltak

A Magyar Szállodaszövetséget még nem értesítette terveiről Belváros-Lipótváros önkormányzata. A kerület a Népszabadságnak azt a tájékoztatást adta, hogy a polgármester vagy illetékes helyettese december 10-15. között szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a szakmai szervezettel. Ám Rogán Antal polgármester szerint, mivel Budapest jelentősebb szállodái a kerületben vannak, az idegenforgalom komoly többletterhet ró a városrészre. Ezért indokolt, hogy az ifát maguk vessék ki és helyben tartsák az abból befolyó összeget.

A szállodaszövetség elnöke, Erdei János a Népszabadságnak elmondta: a budapesti hotelipar forgalmát, bevételeit tekintve már most komoly lemaradásban van Bécshez, Prágához képest, de saját 2006-os eredményeihez képest is. Ezért az adóteher növelése "egy újabb késdöfés lenne a haldoklóba" - fogalmazott.

A november 18-án elfogadott adómértékek még változhatnak, függően a tárgyalásoktól - írja a lap. (forrás: Népszabadság / Hírszerző/Vendég&Hotel Online)


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.