hirdetés

Már életbe lépett a Legionella rendelet

Nemrégiben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége hívta fel a kereskedelmi szálláshelyek és fürdők figyelmét a Legionella rendeletre és annak néhány sarkalatos pontjára. Korábban az Index.hu-n olvashattunk halált hozó baktériumról, most pedig a Népszavában jelent meg egy részletes cikk a témában. 

hirdetés

Időnként súlyos fertőzésekről, legionella járványról, halált hozó légkondiról vagy wellness nyaralásról röppen fel egy-egy hír az 'épületgépész kórként' is emlegetett legionella baktériummal kapcsolatban.

A legionella baktérium a legtöbb vizes helyen előfordulhat, és csak akkor okoz bajt, ha vízcseppekkel a tüdőbe jut. Erre bizonyos létesítményeknél például a wellnesshotelek pezsgőfürdőinél és vízporlasztóinál ugyan nagyobb az esély, de ott vannak a forrásokban, folyókban, tavakban és tározókban, fürdőkben, uszodákban, szökőkutakban, a klímaberendezésekben és a párásítókban. Ha megvizsgálnánk, találhatnánk legionella baktériumot a kerti locsolónkban, a szobai spriccflaskánkban, az akváriumunkban és a fürdőszobánk zuhanyrózsájában is. A legionella baktériummal tehát gyakran érintkezünk, mégis ritkán okoz bajt. Emberről emberre nem terjed. Kevéssé veszélyes, ha legionellával fertőzött vizet nyelünk le, vagy nyílt sebbel ülünk be ilyen vízbe. Nagy bajt akkor okozhat, ha vízpermettel lélegezzük be, és a tüdőnkbe jut - írta korábban az Index.hu.

forrás: www.hazipatika.com
forrás: www.hazipatika.com

A Legionella kötelező vizsgálatát idáig nem írta elő semmilyen jogszabály, így a vállalkozások pusztán saját jól felfogott érdekükből ellenőriztették azt. Az Európai Unió más országaihoz igazodva, február 4-étől Magyarország is szabályozza ezt a területet – mondta Bakos Mária, a Wessling Hungary Kft. munkatársa.

A független laboratórium - egyedüliként - az ország egész területén már évek óta vizsgál akkreditáltan Legionella-mintákat vizekből, levegőből. A mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló, illetve langyos, meleg vízben hamar elszaporodó Legionella baktérium komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben együttesen adottak az alábbi feltételek: - a rendszerben 20-50 °C hőmérsékletű víz van, - fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége - a rendszer használata során finom eloszlású vízpermet képződik.

Az érintett létesítmények köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező raktárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig. A rendelet szerint az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak kell elvégeztetniük a kockázatértékelést. A becslés három fokozatát állapítja meg a jogszabály: figyelmeztető, beavatkozási és azonnali beavatkozási szintet - írja a Népszava.hu.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) január végén felhívta az érintett létesítmények és szakemberek figyelmét a 2015. november 6-án megjelent, 2016. február 6-án hatályba lépő Legionella rendeletre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015.(XI. 6) jelzésű Legionella rendeletével kapcsolatban az MSZÉSZ a következőket emeli ki:

  • Minden olyan létesítményben - beleértve a szállodákat -, amelyben fokozott Legionella-fertőzési kockázat áll fenn, a Legionella-fertőződési kockázatot egységes módszertan szerint fel kell mérni.

 

  • A rendelet 2. § g) pontja értelmében a kereskedelmi szálláshelyek és a fürdők fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítménynek minősülnek.

 

  • Az előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonosa felel.

 

  • A kockázatbecslési dokumentáció tartalmi elemeit és a kockázatkezelés módszertanát a rendelet 1. és 2. számú mellékletei tartalmazzák.

 

  • A Legionella-fertőzési kockázat felmérését a rendelet hatálybalépésekor már működő intézményben a rendelet hatályba lépését követő egy éven belül, a rendelet hatálybalépése után létesülő intézmény esetében a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő két hónapon belül kell elvégezni.

 

  • A hatósági, ellenőrzési feladatokat a fővárosi kerületi, illetve a járási hivatalok látják el. A rendelet 11. § (3) bekezdése értelmében a járási hivatalok a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig mellőzik a bírság kiszabását.


A fentiek szerint az MSZÉSZ javasolja a mellékelt rendelet alapos áttanulmányozását, az abban előírtak megadott határidőre történő végrehajtását.

A rendeletet a cikk alatt található Letölthető fájlok közül vagy ide kattintva töltheti le.

(forrás: Népszava Online, Index, MSZÉSZ, Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai