hirdetés

Nyíregyházán reggeli, Hajdúszoboszlón ebéd, Debrecenben vacsora

Egy napos országjáró körúton a keleti régióban az MSZÉSZ elnöke és az MTÜ egyik vezetője. Miért? Mindjárt kiderül.

hirdetés

Szeptember 6-án 3 városban találkozott szállodaigazgatókkal Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke és Szabó Áron a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója. A találkozókra a keleti régióban, Szerdi Zsuzsanna régióvezető meghívására került sor.

Nyíregyházán első alkalommal találkoztak és konzultáltak a szállodaigazgatók az országban már számos helyszínen és havi gyakorisággal megtartott igazgatói reggeli keretében. Hajdúszoboszlón a szokásos reggeli konzultáció helyett ez alkalommal egy közös ebéd, Debrecenben pedig egy vacsora adott alkalmat a közös eszmecserére.

Mindhárom helyszínen kiemelt téma volt a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program; a nyíregyházi szállodások az eredményekre, a szoboszlói és debreceni igazgatók pedig a pályázati kiírásra várnak.

A program kapcsán Könnyid László elnök a megfelelő felkészülés fontosságára, a szállodavezetők személyes felelősségére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a szakmai koncepció összeállítását, a megtérülési számításokat, egy projekt fenntarthatóságát, célcsoport szegmentációt nem lehet és nem szabad a pályázatírókra bízni. "A felkészülési fázisban fontos az előre gondolkodás: készüljenek el a felmérési rajzok és jegyzőkönyvek, legyen összeállítva egy átgondolt és tételes költségvetés, amelyből a döntéshozók a projekt megalapozottságat megítélhetik"- emelte ki többek közt az MSZÉSZ elnöke.

Szabó Áron kitért a programot övező népszerűségre és a felfokozott várakozásra, de megerősítette, megfelelő szakmai koncepció és a precíz pályázati anyag nélkül egy pályázónak sincs esélye támogatásban részesülni, továbbá minden piaci szereplő figyelmét felhívta arra, hogy a Kisfaludy Program 2030-ig tart, így a kiemelt turisztikai térségekben egymás után teremt lehetőséget az MTÜ szállodafejlesztésre vagy létesítésre a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében.

Valamennyi helyszínen fő téma volt többek között a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ várható bevezetése és az ebben rejlő jövőbeni lehetőségek, amit eddig „online szobatükörként” ismer a szakma, továbbá a félpanziós csomagok áfa alkalmazása, az MSZÉSZ által, a Pénzügyminisztériumtól kapott és kiegészített, nemrégiben kiadott állásfoglalás alapján.

Továbbra is vezeti a megoldandó kérdések sorát a munkaerővel kapcsolatos kihívás, erre kerestek lehetséges megoldásokat a három helyszínen. Mindhárom városban speciális helyi témák is fókuszba kerültek.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester számos városi gazdasági és turisztikai törekvést osztott meg a résztvevőkkel. A most megnyitott Hotel Pangea és a tavasszal nyíló Hunguest Hotel kapcsán a helyi szállodai piac átrendeződésének lehetséges útjait latolgatták az igazgatók.  

Hajdúszoboszlón a szálláshelyfejlesztéshez kapcsolódóan speciális helyi téma volt a nagyon régi, korábban szakszervezeti üdülőként funkcionáló, ma már szállodaként működő házak speciális felújítási kérdései. Ezenkívül szó volt a turizmust és a vendégeket is érintő városrendezési törekvésekről, valamint a Hotelstarsminősítés szerepéről és fontosságáról, ami eddig minden Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció pályázati követelménye volt a szállodák esetében és várhatóan ez így is marad az MTÜ és az MSZÉSZ közötti stratégiai együttműködésnek köszönhetően.

Debrecenben a BMW gyár és még néhány új nagyvállalat megjelenésével az üzleti turizmus várható szállodai kapacitás igényét tárgyalták a résztvevők. Dr. Széles Diana turizmusért is felelős alpolgármester a gazdasági és turisztikai fejlesztéseken túl beszélt a repülőtér várható fejlesztéséről, amelyet valamennyi résztvevő nagy örömmel üdvözölt, hiszen a sok nemzetközi járathoz egy nemzetközi színvonalú repülőtér épület is jár.

Könnyid László elnök az egynapos körút kapcsán kiemelte, fontos és meghatározó körülménynek tartja, hogy az MSZÉSZ keleti régióban lévő tagszállodái területükön erős lobbival rendelkeznek, amely nagyban segítheti a kitűzött célok elérését.

Szintén kiemelendő, hogy a szeptember 6-i találkozó után, szeptember 10-én, hétfőn az MTÜ eredményt hirdetett a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program első ütemében, és hivatalos úton kiértesítette a pályázókat az elbírálások eredményéről.

(forrás: MSZÉSZ/Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai