Önellátó lesz a BOTANIQ Turai Kastély

Magaságyás, mintagazdaság, termelői piac – a következő években számos olyan fenntartható fejlesztést tervez megvalósítani a BOTANIQ Turai Kastély a farm to table koncepció jegyében, amelyek javíthatják a környékbeli termelők értékesítési lehetőségeit.

Új értékteremtő, fenntartható, a helyi turizmust élénkítését és a munkahelyteremtést szolgáló fejlesztések megvalósítását terveznek a kastély területén, illetve közvetlen környezetében. „A hosszú távú stratégiai koncepció mentén folytatódó beruházások célja, hogy a kastély történelmi hagyományaira építve lépéseket tegyünk egy zöldebb és fenntarthatóbb működés felé, és hogy felhelyezzük Turát, illetve a BOTANIQ-ot a turizmus és a gasztronómia nemzetközi térképére”, mondta ezzel kapcsolatban Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.

Számos beruházás közvetlenül kapcsolódik a fenntarthatósághoz: már az idén tavasszal létrejön a kastély parkjában egy elkülönített veteményeskert, amelyben magaságyásokban termelnek majd friss zöldségeket, fűszernövényeket a farm to table koncepció jegyében, kiszolgálva a kastélyban található Clarisse éttermet friss alapanyagokkal. Jövőre pedig az elképzelések szerint akár egy önálló mintagazdaság is létrejöhet a kastélyhoz kapcsolódóan.

A kastéllyal szemben található magtár tervezett felújítása is fontos lépés a kastély számára a fenntarthatóság és az önellátás felé: itt lehet majd tárolni a veteményeskertben és mintagazdaságban termelt és feldolgozott terményeket, de felmerült egy kis pékműhely nyitásának gondolata is, az épület másik felében pedig egy termelői piac létrehozása és üzemeltetése is az elképzelések között szerepel, ahol a környékbeli gazdák értékesíthetnék a termékeiket.

Új fitnesz egység, kastélykert bővítés

A kastély szállóvendégeinek kényelmét és kikapcsolódási lehetőségeinek növelését szolgálja az új fitneszegység, amely idén tavasszal nyílik meg. Itt többek között jógaterasz, illetve edzőtermi multifunkciós gépek és cardio berendezések várják majd a vendégeket, szélesítve az eddig elérhető wellness kínálatot. A stratégiai fejlesztési tervek másik fontos eleme a BOTANIQ Turai Kastély szálláshely-kapacitásának növelése, amelyet a kastély egyéb funkciói – étterem, wellness, rendezvényhelyszínek, kastélykert – hatékonyan tudnak támogatni.

A műemlékvédelmi szempontok, illetve a kastélypark zöldfelületeinek megóvása és harmóniájának megteremtése érdekében a BOTANIQ Turai Kastély üzemeltetője megvásárolta a kastély közvetlen szomszédságában található telket, amely anno a történeti kastélykert szerves részét képezte. A szóban forgó terület rehabilitációja a korabeli tervek nyomán zajlik majd, ahogyan az a BOTANIQ Turai Kastély jelenlegi, szakmai nívódíjjal kitüntetett parkjánál is történt. A fejlesztés így a szükséges kapacitásbővítés mellett egyben egy újabb lépés a kastélykert eredeti állapotának a visszaállításának irányába.

Forrás: gwc.hu


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?