Rendhagyó módon ünnepelt a tíz éves Le Méridien

Elég meghökkentő, nem szokványos, interaktív sajtóeseményt tartott a Le Meridien Budapest annak alkalmából, hogy a Starwood-lánchoz tartozó ház e hónap közepén ünnepli 10. születésnapját. Napilapoktól, print- és online-os újságírókat hívtak meg ezúttal interaktív sajtóreggelire, ahol egyes asztaloknál a hotel jelenlegi és korábbi vezetői/alkalmazottai is helyet foglaltak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Így ott volt Szerető Endre, a BRFK egykori polgári alkalmazottja (hiszen a ház korábban a BRFK épülete volt), aki a 70-es évektől dolgozott az épületben, Szarvas Péter, a Le Meridien biztonsági vezetője, aki egykor rendőr nyomozóként szintén jól ismeri a házat, valamint Kolbe Tibor építész, akinek a tervei alapján vált a BRFK-ból luxusszálloda. Természetesen a mai menedzsment Adrian Gray igazgató vezetésével szintén várta az újságírók „rohamát”. A jelenlévőkhöz ugyanis egymás után ültek le külön-külön az újságírók, kaptak különféle információs anyagokat is a finom, igazi franciás reggeli mellé, és egy gőzölgő capuccino valamint egy friss, meleg croissant mellett lehetett feltenni kérdéseket a volt és jelenlegi alkalmazottaknak/vezetőknek, hiszen ez a sajtóreggeli tulajdonképpen „szakmai játékos verseny” volt. A feladat pedig a következő: 2500-3000 karakteres tudósítást kellett azon nyomban írni a hotel 10 éves születésnapja kapcsán, a helyben beszerzett információk alapján. Kéttagú zsűri bírálta el a jeligével beadott pályázatokat – a zsűri egyik tagja lapunk főszerkesztője, Vágó Ágnes, másik a Turizmus Panorámától a frissen kinevezett marketingigazgató, Kelecsényi Ágnes volt.

A zsűri döntése alapján a sok remek írás közül a „Zebra” jeligével beadott, „Lebilincselő múltú szálloda” című tudósítás lett, amelyet most mi is közreadunk. A nyertes pedig, mint kiderült, Sándor Tünde lett, a Népszabadság újságírója, aki egy éjszakát tölthet el másodmagával a Le Meridien Budapest Elnöki lakosztályában vacsorával, reggelivel, épp azon a helyen, ahol George Bush amerikai elnök is megszállt, amikor Budapestre érkezett.

 

A győztes pályamű:

 

Sándor Tünde: Lebilincselő múltú szálloda

 

Fél Budapest lakosságának megfelelő, majdnem egymillió vendég szállt meg az Erzsébet téri luxusszállodában, a Le Meridienben. Az éppen tíz éve nyílt hotelben számtalan híresség is lakott már, többségük nem is sejti, hogy az impozáns épületben valaha rablók és gyilkosok is szép számmal megfordultak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori épülete szó szerint lebilincselő múltat tudhat magáénak. És nem csak a hajdanvolt földszinti előállító helyiségek miatt, ahonnan többnyire hosszú börtönbüntetésre szállították át a „vendégeket”, hanem az épület történelme okán is. Az Erzsébet téri ház eredetileg az Adria Biztosító Társulat központjának, és luxuslakásoknak, műtermeknek, elegáns üzleteknek adott otthont. Az 1918-ban elkészült Adria Palota Budapest ékköve volt, a tíz szobor díszítette márvány homlokzat azonban csak a második világháborúig tündökölhetett, amikor az épületen súlyos bombatámadás ejtett – évtizedekig orvosolatlan – sebeket.

Igénytelen burkolatok, olcsó olajfestékkel bevont ajtók, elbontott válaszfalak, és linóleum mindenütt. Olyan volt az egész, mint egy középszerű irodaház – mondja Kolbe Tibor építész, aki a rendőrség kiköltözése után látta a hajdani Adria Palotát, amiből az új tulajdonos, a Duna Plaza- csoportot is birtokló cég megbízása alapján kellett luxusszállodát varázsolnia.

A varázslathoz ez esetben nem csodára, hanem temérdek pénzre volt szükség, és merész ötletekre, amelyek révén az üzemeltető cég, a Le Meridien szállodacsoport szigorú előírásait is követni kellett. A konferenciaterem például egy gumilábakon álló dobozként vált az épület részévé, ugyanis az épület alatt elhaladó kisföldalatti keltette rezgéseket a legcsendesebb rendezvényeken sem szabad érzékelni. A felső szintre telepített uszoda száztonnás víztömege alatt meg biztonságos szobákat kellett kialakítani. Az angol belsőépítész céggel dolgozó magyar építész a múltból a biztosító társaság eredeti előcsarnokát, a mai bár részt tarthatta csak meg, no meg a homlokzatot, ezeken kívül ugyanis a palotából gyakorlatilag semmi sem maradt. Az épületet belülről szó szerint kigyalulták, és a semmiből építették fel a luxushotelt.

A Le Meridien biztonsági főnöke, Szarvas Péter egykor még rendőrként ismerte a házat, aminek nagy előnye, hogy a szigorúan védett vendégeknek jól védhető elnöki lakosztályt kínál. A legnagyobb kihívást Bush elnök négy évvel ezelőtti látogatása jelentette, amikor nem csak az egész házat, de a környéket is ki kellett üríteni, mindezt úgy, hogy a szervezésre mindössze két napjuk volt. Akkor dőlt el ugyanis, hogy az elnök náluk száll meg.

A sztárokkal a politikusokhoz képest könnyű dolgunk van – mondja a biztonsági főnök, aki szerint nem a foglalkozástól függ, hogy ki, mennyire számít különc vendégnek. Van, aki külön edzőtermet építtet magának, és van olyan arab sejk, aki egészen a vécépapír színére és illatára kiterjedő részletes előírásokkal rukkol elő.

A budapesti Le Meridient hét éve igazgató Adrian Gray szerint az ötcsillagosokra is kiterjedő szobaárversenyt nem akarják megnyerni. A leértékelődést nagy veszélynek tartja, nem véletlen, hogy első intézkedéseinek egyike volt anno árat emelni, mondván, a csúcsminőséget megfizetik a vendégek. Álláspontját igazolta a piac: az elmúlt 10 évben majdnem egymillió vendége volt a pesti háznak. A világhírű vendégek közül az igazgató egyet még hiányol, méghozzá az angol királynőt. Talán nem véletlenül, hiszen a Le Meridien éppen Erzsébetről, az egykori angol királynőről elnevezett téren áll.


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.