Szálláshely és rendezvényközpont lesz a turai kastélyból

Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában. A műemléki védelem alatt álló épület ma már megújult tetőszerkezettel és 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigeteléssel várja az év végét és a teljes külső és belső megújulást. A rekonstrukció érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező kastélyparkot is, amelybe már eddig is – az eredeti állapot mentén – több száz növényt telepítettek a szakértők. A két éve még az összeomlás szélén álló épület és a hozzá tartozó park jövő év első felében érheti el újra eredeti állapotát.

Elérte a 65 százalékos készültséget a turai Schossberger-kastély felújítása. Az összesen három elemből – a tetőszerkezet teljes rekonstrukciójából, az épület talajvíz-szigeteléséből, valamint a teljes külső- és belsőépítészeti felújításból – álló, a BDPST Zrt. által kivitelezett beruházás első két komponense zárult le a hetekben. „A most zárult két munkafázis eredményeként az épület az idei őszt és telet már beázásbiztosan várja, így a restaurátorok és a belsőépítész szakemberek nekiállhatnak a belső terek helyreállításának” – mondta el Tóth Judit, a BDSPT Zrt. vezérigazgatója a közel 4,5 milliárd forintos kastélyfelújítási projekt kapcsán. Hozzátette: a helyi közösség életében fontos szerepet játszó műemléki épület és a hozzá tartozó kastélypark jövő év első felében nyerheti vissza teljesen eredeti állapotát.

A hazánkban egyedülálló, klasszicista stílusban épült kastély tetőkialakítása is különleges: a szakembereket számos kihívás elé állította nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 darab kémény kialakítása is. A szakemberek végül a tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett döntöttek: födémig visszabontották a szerkezetet, majd egy koporsófödém telepítését követően – egy új tetőtéri épületszint kialakításával – húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen, tégláról téglára építették újra. „A teljes munkafolyamat a műemlékvédelmi szempontok szerint zajlott. Az épület jellegzetes, természetes palával fedett tetőszerkezete pont úgy néz ki, mint az átadását követő években. Az új tető fedőelemeit is abból a palabányából hozattuk, ahonnan az 1800-as évek végén is ideszállították az építőanyagot” – emelte ki Somlyai Zoltán, a BDPST Zrt. üzletágigazgatója.

Az épület statikai jellemzőit nem csak a csapadék okozta beázások, de a talajvíz beszivárgása is nagymértékben gyengítette. A rekonstrukció fontos részét képezte a felázás elleni védekezés, amelyet jelentősen nehezítettek a korábbi évtizedek szakszerűtlen beavatkozásai. „A talajvíz elleni védekezés az 1886-os építkezés során természetesen nem állt olyan magas fokon, mint napjainkban, és az aljzatbeton elmúlt évtizedekben történt sorozatos feltörése és újraöntése is jelentősen rontotta az épület szigetelését. Amikor nekikezdtünk a munkálatoknak, az épület alagsorában másfél méteres víz állt, amely a 6-8 réteg romos aljzatbetonrétegen keresztül szivárgott be az épületbe” – mondta Somlyai Zoltán. Hozzátette, hogy a kastély a Tura környéki vízbázis legjobb helyén áll, ami a magas talajvízszint miatt számos kihívást jelentett a szigetelési munkálatok során, hiszen nem csak az épületet kellett megóvni a felázástól, de a vízbázist is kímélni kellett.

Az első két fázis lezárásával már dolgoznak a szakemberek az épület külsejének eredeti állapotba történő visszaállításán és a belső terek kialakításán és a díszítő elemek helyreállításán is. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai dolgoznak a gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításán. „A belsőépítészeti munkák közül már lezárult az épület teljes vízvezeték-hálózatának kiépítése és az elektromos vezetékek telepítése. Jelenleg a belső terek végleges kialakítása és a restaurátori munkák zajlanak, amelyek mentén az épület jövő év elején visszanyeri korábbi pompáját” – ismertette Somlyai Zoltán, aki rámutatott, hogy a kastély külső megjelenése is követi majd az 1800-as évek végi hangulatot, hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd az épületre a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal.

A BDPST Zrt. munkatársai a munkálatok során nem csak az épület és kastélypark legteljesebb műemlékvédelmi helyreállítását tartották szem előtt, de a komplexum modern funkciókkal történő megtöltésére is odafigyeltek. Így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, valamint a legmodernebb gépészeti megoldások is. „A BDPST Zrt. működésének alapfilozófiája a régi épületek megmentése, de hogy ez ne csak egy néhány évre szóló ráncfelvarrás legyen, modern funkcióval is megtöltjük azokat.

A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek” – mondta el Tóth Judit vezérigazgató, aki kiemelte azt is, hogy az új funkció kiépítése nem jelenti a kastély kisajátítását. „Terveink szerint úgy az épület, mint az egyedülálló kastélypark előre meghatározott "nyílt napokon", az eredetileg tervezett rekreációs funkció és a vendégek zavarásának elkerülésével, nyitva áll majd a látogatók előtt, hiszen egy hazánkban különleges építészeti kulturális műemlékről van szó, amelyet nem szabad elzárni az érdeklődők elől” – hangsúlyozta.

Forrás: Turizmus Online


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.