hirdetés

Véget vetnek az Airbnb-nek Oroszországban

Oroszországban hamarosan tilos lesz a lakókörnyezeteken belül szállodai szolgáltatásokat nyújtani, magyarán kivégzik az Airbnb-t. A magyarországi társasházak egy része bizonyára üdvözölne egy hasonló lépést itthon - írja a napi.hu.

hirdetés

Az orosz szenátus elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a lakóépületekben üzemeltetett hotelszolgáltatásokat - adta hírül a Moscow Times. A jogszabály már megjárta a törvényhozás alsóházát, így Vlagyimir Putin aláírására vár, hogy hatályba léphessen. Ha ez meglesz, akkor október 1-jétől válhat tilossá ez a fajta vendéglátás. Ezzel teljesítették a szállodások szakmai szervezetének kérését, miszerint adjanak időt az érintetteknek az alkalmazkodásra az új szabályozáshoz.

Ennyivel hajtotta fel a fővárosi albérletárakat az Airbnb

A féléves haladékot azok tudják kihasználni, akik képesek külön bejáratot, tűzvédelmi rendszert, közműellátást és hangszigetelést kialakítani szálláshelyeikhez. Miután ez nem túl sok helyen lehetséges, a szakértők egyfajta szálláshely-katasztrófa lehetőségére figyelmeztetnek. Moszkvában a hostelek 40, Szentpéterváron 80 százaléka szűnhet meg egy csapásra, ami 16 milliárd rubel (69 milliárd forint, a budapesti Megyeri híd árát meghaladó összeg) kárt okozhat. Civil szervezetek szerint tízezer Airbnb-vel foglalkozó embert tehet bűnözővé az új törvény, ha nem hagynak fel ezzel a tevékenységgel.

Betilthatják a társasházak is

Az elmúlt pár évben az "airbnb-zés" (azaz lakás vagy lakásrész kiadása rövid távra, befektetési céllal) Magyarországon is aranykorát élte. Az "airbnb-láz" ugyanakkor jelentősen csillapodott, mivel a befektetők többsége végképp kiábrándult a lakáshasznosítás ezen formájából - írta korábban az ingatlanhírek.hu. A csökkenő tendencia oka egyrészt az, hogy az airbnb keretében történő lakáskiadás sok esetben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a lakásukat lelakták a turisták, nem hozta a kívánt bevételeket, ráadásul nőttek az adóterhek is). Mindezek mellett egyre több társasház kezd bekeményíteni azzal, hogy a társasházi Szervezeti Működési Szabályzatban (SzMSz) írják elő, hogy az airbnb-zés folytatásához a társasházi közgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges, vagy - drasztikusabb esetekben - az SzmSz-ben egyenesen megtiltják az airbnb-zést.

A Kúria álláspontja szerint ez jogszerű, ugyanakkor az SzMSz vagy a közgyűlési határozat korlátozó vagy tiltó rendelkezése ellenére airbnb-ző tulajdonost a társasház semmilyen módon nem szankcionálhatja azzal, hogy közgyűlési határozattal bírságot szab ki rá. Bíróság elé lehet vinni az ügyet, vállalva az akár évekig elhúzódó pereskedést.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai