hirdetés
hirdetés

Lehetséges, hogy kemény brexit esetén az Iberia nem tud majd működni?

Elveszítheti a repülési jogait az Iberia légitársaság egy kemény-brexit esetén? Az uniós engedély egyik feltétele az, hogy a részvények többsége európai kézben legyen. Iberia pedig a British Airways többségi tulajdona - emlékeztet az euronews.com.

hirdetés

Egy brüsszeli ügyvéd, Miguel Troncoso szerint a problémát a tulajdonosi szerkezet jelenti. A légitársaság azt kommunikálja a bizottság felé, hogy bár brit többségi tulajdonban vannak, az irányítást spanyol cégek végzik. Ugyanakkor az unió mind a tulajdonlás, mint az ellenőrzés terén európai irányítást vár el, így elképzelhető, hogy nem sikerül őket meggyőzni.

Iberia gép London egén, fotó: 123rf

Az uniós vészforgatókönyv szerint a légitársaságok a kemény brexit esetén is 9 hónapos mentességet kapnak, vagyis az év végéig biztosan marad a mostani állapot.

"A kemény brexit esetén az Iberia nem tud majd működni. Ez nagyon paradox, hiszen egységes légtérről, nem pedig nemzeti egyégekről beszélünk. Azonban egy 2008-as szabály miatt a légitársaság a spanyol repterek közötti repülés jogát is elveszítheti, ha nem sikerül rendezni az uniós szabályoknak megfelelő tulajdonosi szerkezetet" - mondta a szakértő.

Az Iberia évente 19 millió utast szállít és hétezer embert alkalmaz. A légitársaság repülési engedélyét a spanyol hatóságok állítják ki, de az Európai Bizttság felülvizsgálhatja azt és kérheti a repülési engedély visszavonását.

(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai