hirdetés
hirdetés

A járvány után fellendülhet a vasúti közlekedés

A nemzetközi vasúti összeköttetések nem csupán környezetbarát alternatívái a repülésnek, hanem a Covid-járvány elmúltával komoly forgalomnövekedésre is számíthatnak – a GlobalData legfrissebb felmérése szerint.

hirdetés

A pandémia enyhültével a turisták főként a közeli, könnyen elérhető célpontokat választják a repüléstől való félelem és az állandóan változó beutazási szabályok miatt. A GlobalData mostani felmérésében a válaszadók 48 százaléka számára az ökológiai lábnyom csökkentése sokkal fontosabb, mint a járvány előtt, 37 százalékuknak pedig ugyanolyan fontos – ebben pedig a vasúti közlekedésnek nagy szerepe van.

A belföldi közlekedésben a vonat eddig is megelőzte a légiközlekedést. 2019-ben 2,1 milliárd vonatos és 1 milliárd repülős utazás történt vlágszerte az országhatárokon belük, de a nemzetközi forgalomban 41 millió vasúti indulás áll szemben 735 millió felszállással.

Eurostar

Sok esetben a repülés egyszerűbb, hatékonyabb és akár olcsóbb alternatíva is lehet, de vannak olyan várospárok, ahol épp a kötöttpályás közlekedés vesz el utasokat a légi forgalomtól – ahogy az Eurostar átadása is megfelezte a London-Párizs közötti légi forgalmat.

A GlobalData szakértője, Johanna Bonhill-Smith szerint mivel 2021 elején várhatóan még nem áll rendelkezésre a vakcina, sokan továbbra is közeli desztinációkat választanak, hogy elkerüljék a helyi lezárásokat vagy akár a karantént. Ez jól megfigyelhető volt Kínában, ahol az első hullám levonulása után szinte azonnal megindult a belföldi turizmus, és ez sok esetben épp a vasútnak volt köszönhető.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai