A MUISZ üdvözli és támogatja a légiirányítók sztrájkjai miatt kezdeményezett európai petíciót

A legnagyobb Európai Uniós turisztikai szövetségek támogatják az A4E (Légitársaságok Európáért - európai légitársaságok szövetsége) erőfeszítéseit, annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen az ATC (légiforgalmi irányítói) sztrájkok okozta károkat - közölte hétfőn a MUISZ.

Pontokba szedve a MUISZ a következőkre hívta fel közleményében a figyelmet:

* 2018 első hat hónapjában 29 sztrájk okozott késéseket és járattörléseket, mely utasok millióit érintette

* az Európai Turisztikai Magánszektor Hálózata (NET) aggodalmának adott hangot

* 2004 óta a légitársaságok és az utasok 423 napon át viselték a sztrájkok következményeit, a sztrájkok 70%-ban Franciaországban szerveződtek

2018 első felében az Európai Uniós utazók 29 alkalommal szenvedték el a sztrájkok következményeit – ebből 22 alkalommal Franciaországban – mely az utazók milliói számára késéseket és járattörléseket eredményezett. A NET bejelentette: csatlakozik az A4E törekvéséhez, hogy a sztrájkok káros hatását mérsékelni lehessen az utazások alkalmával szerte Európában.

Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke (európai utazási irodák szövetségeinek szervezete, a NET tagja) , nyilatkozatában elmondta: „ Aggodalmunkat fejezzük ki az ATC sztrájkok számának növekedése miatt, mely komoly kellemetlenséget okoz az utasoknak. A legforgalmasabb turista szezon kellős közepén a sztrájkok a nyaralók millióinak okoznak jelentős késéseket, nagyon sok kisgyermekes családot is idesorolva.”

A HOTREC elnöke Susanne Kraus-Winkler, hozzáfűzte: Az ATC sztrájkok okozta utazási bosszúságok minden más utazással összefüggő turisztikai szolgáltatásra is hatással vannak! Késések vagy járattörlések a szálláshelyek, az egyéb csatlakozó járatok, vagy például az egyes látnivalók megnézésében is kiesést jelentenek. Kijelentjük, hogy az utasok a nyaralásuk kárára szenvedik el a sztrájkok közvetett hatását.”

ATC sztrájkok komoly költséget jelentenek a turizmusnak, az európai gazdaságnak és a környezetnek is:

1. Az utazók utazási és egyéb szolgáltatási csatornája jelentősen sérül

2. magasabb CO2 kibocsájtást eredményez a sztrájk miatti hosszabb repülő utakból eredő üzemanyag fogyasztás

3. a legnépszerűbb nyaralási úticéloknál a járattörlések nagyon érzékenyen érintik a kis- és középvállalkozásokat

4. a légitársaságok az utasoknak kártérítést fizetnek a késésekért és új járat foglalására kényszerülnek, ami az utasok útitervét és a légitársaságok menetrendjeit is felborítja. A légitáraságok pedig költségeiket nem tudják érvényesíteni az üzemeltetést végzőknél, akik e károk okozói.

5. Az utazásszervezőknek alternatív utazási szolgáltatásokat és esetleg kompenzációt kell felajánlani az utasoknak, mivel a szerződésben rögzítetteket nem tudták teljesíteni, ami a főszezonban komoly nehézségeket okoz.

6. Egy friss tanulmány szerint a légi sztrájkok az EU gazdaságának 13,4 milliárd Euro kárt okoztak 2010 óta.

„A 2018-as esztendő - ATC sztrájkokat illetően - a legrosszabb évnek néz ki Európában. A NET-tel és tagjaival valamint az európai turisztikai iparággal együtt közösen hívjuk fel a hatóságok figyelmét egy azonnali beavatkozás szükségességére annak érdekében, hogy a folyamat visszafordítható legyen.” – mondta Thomas Reynaert, az A4E ügyvezetője.

Az A4E javaslatai között szerepel, hogy a sztrájkba lépő alkalmazottak 72 órával a sztrájk előtt kötelezően bejelentsék a sztrájkot, a sztrájk ne érintse a légtéren való áthaladást, és Európa fordítson többet a folyamatosan növekvő légiforgalom irányátásának és biztonságának technológiai hátterére.

Hiszen technológiai, humán erőforrás és szervezési fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy Európa légiközlekedésének menedzselése a soha nem tapasztalt légi forgalom növekedése mellett fenntartható maradjon.

Az utasok is csatlakozhatnak az A4E „Free Movement Call for Action” kampányhoz az online petíció aláírásával. ( www.keepeuropesskiesopen.com ) A petíciót 2018 végén nyújtják be az illetékes brüsszeli hatóságokhoz és az európai fővárosokhoz.

A NET-ről

NET (Network for the European Private Sector in Tourism) európai turisztikai magánszektor hálózat, az európai turisztikai szövetségek csoportja. Tagjai között több szövetség is megtalálható, pld. a cruisereket képviselők, az utazás szervezőket és közvetítőket képviselők (ECTAA), a kempingeket, resortokat és apartmanokat képviselők (EFCO&HPA), az európai beutaztatókat képviselők (ETOA), falusi turizmust képviselők (EUROGITES), szállodákat, éttermeket képviselők (HOTREC), élményparkokat és attrakciókat képviselők (IAAPA), buszosokat és taxisokat képviselők (IRU) A NET célja, hogy a turisztikai ágazatban közös célokat érjen el és együtt működjön politikusokkal és más partnerekkel ezek eléréséhez.


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal, amiről ritkán esik szó

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal, amiről ritkán esik szó 

Bár egész Európában piacvezető a szállodai és kiskereskedői textilpiacon - így Magyarországon is a német alapítású JAB Anstoetz KG, mégis, van néhány olyan téma, amelyről ritkán esik szó a cég kapcsán.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?