hirdetés
hirdetés

Bilbaóban csak cammoghatnak a gépjárművek

Egy éve Bilbao lett az első, több mint 300 ezer lakosú város, ahol a sebességhatárt lecsökkentették 50-ről 30 kilométer/ órára.

hirdetés

Bilbao és környéke alapos átalakuláson ment át az elmúlt 30 évben, adja hírül a euronews.com tudósítása.

A városban gyalogossá tették az egész óvárost és számos belvárosi bevásárlóutcát, a helyi hatóságok egyre fenntarthatóbb közösségi közlekedési hálózatot alakítottak ki, amiben benne van a villamos, a metró, valamint a hibrid és elektromos buszhálózat. Mindehhez még hozzá jön a széleskörű biciklihálózat, kiegészülve a bérelhető kerékpárokkal.

“Jobb a levegőminőség, ezért kevesebb a szennyeződés, a füst, a zaj. Két-három decibellel csöndesebb lett a város. És kevésbé gyászos!" - véli Alfonso Gil, fenntarthatóságért felelős polgármesterhelyettes.

pixabay.com
pixabay.com
 

"Szükséges volt megváltoztatni azt, ahogyan közlekedtek a városban" - mondja a polgármester-helyettes.

Az intézkedések az egész lakosságot érintik, a taxisok viszont nem örülnek azoknak. "Nagyon lelassítja a munkánkat, és így sokkal több időt kell dolgoznunk" - mondja ez a sofőr.

"A bírálók főleg azt ellenzik, hogy még az ilyen utakon is 30 km/órás sebességgel kell közlekedni, amelyeket nem szegélyeznek házak" - mondja az euronews.com tudósítója, Ricardo Elorza.

Számos traffipaxot telepítettek városszerte, hogy megbüntessék azokat, akik a megengedettnél gyorsabban hajtanak, és további 29-et beterveztek.

Bilbao egyike azoknak a városoknak, amelyeket kitüntetett az Európai Bizottság. A listán Grenoble, Lilienthal és Mönchengladbach is szerepel.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai