A brüsszeli reptér kimászott az alagútból

Aligha adhattak volna találóbb nevet a derék brüsszeliek a Zaventem reptér A és B épületszárnyait összekötő, az utasforgalom számára csütörtökön átadott betoldásnak, mint a Connector. Az új résznek köszönhetően az EU-főváros reptere is teljes egészében egy fedél alá került.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A négy év munkálatai után megnyitott, de teljeségében 2016-ban elkészülő Connector váltja fel a schengeni A és a nem-schengeni B szárnyakat, valamint a terminált a föld alatt összekötő alagutat, amit - ha csak nem volt kilométeres sor a biztonsági ellenőrzésnél - gyorsan magunk mögött tudtunk. A hatalmas ablakai révén természetes fényben fürdő Connector célja ellenben, az hogy immár az új épületrészbe integrált biztonsági ellenőrzést követően minél több időt töltsünk ott el. Van hol, mivel hasonlóan a ferihegyi SkyCourt-hoz a biztonsági molyolást követően itt is elkerülhetetlenül a vámmentes üzletbe lyukadunk ki. Nem ez az egyetlen üzlet a Connectorban, divatáruk, pipere holmik és híradástechnikai árucikkek egyaránt kaphatók a 2015 3. negyedévére befejezendő kereskedelmi területen. Az üzletek közt pedig a reptéri tranzitok székeinek fekete egyhangúságával szakítva kényelmes, akár szunyókálásra is alkalmas színes fotelek, sezlonyok terpeszkednek. Kellő mennyiségben ahhoz, hogy ne kelljen ökölre menni értük. Ha pedig kényelmesen elhelyezkedtünk az összesen 4 600 négyzetméternyi üvegfelelületen keresztül bámulhatjuk a repülőket, mivel a Connector pozíciójának köszönhetően pont a forgalmi előtér közepébe ékelődött. Ma már nincs repülőtéri fejlesztés fenntarthatóság nélkül. Ez esetben ezt egyebek mellett a geotermikus fűtés illetve a 670 ezer literes tartályba gyűjtött esővíz újrahasznosítása jelenti.

Ottjártunkkor kellemes jazz szólt az egyik kávézó mellől, de bánatunkra nem a reptér házi jazz bandája adta elő márciusi repertoárját; csupán a megnyitás napjára szerződtették őket.

A brüsszeli reptér meghatározó elemei - élve a nálunk már-már túlzásba vitt hungarikumozás analógiájával - továbbra is a „belgikumok”, (de használjuk a vendéglátóinktól hallott „Belgitude” kifejezést!). Azonban az iszonyat jó csokik, sörök, vajas kekszek, dizájn holmik mellé intenzíven bekerültek a Tin Tin kultusz kellékei. Tin Tin, a riporter, a méltán híres brüsszeli képregény ikonikus alakja, Hergé ceruzájából. A repülőgépet és holdrakétát (is) kitűnően vezető hős számos helyen felbukkan a reptéren. A Séta a Holdon című epizód rakétája a Connector közepén mered a plafon felé. Képzeljük csak el, ha Nepp József Mézga Aladárjának felfújható űrhajója a SkyCourtban feszítene! Nem mellesleg Tin Tin olyan szintig vitte a brüsszeli turizmusmarketingben, hogy nyomában tematikus városnézéseket szerveznek.

Tin Tin a Brussels Airlines-t is megihlette. Nemrég leplezték le a Tin Tint a Vörös Rackham kincséből ismert tengeralattjáróban ábrázóló A320-ast. A kalandor újságíró a légitársaság féléve átadott, Loft névre keresztelt üzleti várójának hálóhelyiségében, étkezőjében is ott feszít. A közel 1 300 négyzetméteres lounge a Brussels Airlines teljesen saját üzemeltetésű várója a reptéren, egyben hozzájárulása a repülőtér fejlesztéséhez. A belga Bulo dizájnbútoraival berendezett váróban videókonferenciákra is alkalmas konferenciateremtől a fényterápiás zuhanyon át a hálószobáig számos kényelmi funkció áll rendelkezésre a brüsszeli szecessziót idéző mennyezeti dekoráció alatt. 

A 71 millió euróból és a 25%-ban a belga állam tulajdonában lévő reptér önerejéből felhúzott Connector az első lépés egy több évre tervezett reptérfejlesztési folyamatban. A folytatásban a pilóták örömére a futópályák ráncfelvarrásába fognak bele. A légikikötő tavalyi 21,9 millió utasa rekordnak számít, amivel utolérték és meg is haladták a Sabena 2001-es bedőlése előtti forgalmat. Majd másfél évtizedbe telt az akkor drámaian lecsökkent forgalom visszatornászása, amiből a Brussels tavaly 6 608 867 utassal vette ki a részét. Ez 757 749-cel több, mint a 2013-as adat. A járatok kihasználtsága 2,8 százalékponttal 72%-ra nőtt. Ebben szerintük szerepet játszott az európai járataikon bevezetett négy tarifaosztály, melyek voltaképpen az egy ülést és kézipoggyászt jelentő „check&go”-tól a business ellátásig terjednek.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.