Budapest long-haul nagyhatalom lesz az ünnepekre

A ForwardKeys utazási elemző cég kutatása szerint az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági („long-haul”) légijáratok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni az elemzés adatainak tükrében, amely a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta.

A valenciai székhelyű elemző cég november végén publikált jelentése Helsinkit tette meg aranyérmesnek, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti. A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált a december 15. - január 15. közötti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3%-os emelkedését. A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Bukarest (28,4%), Lisszabon (27,2%), Porto (26,5%), Athén (22%), Koppenhága (18,5%), Madrid (18,3%), Prága (16,5%) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4%) turizmusa is.

A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légikapacitások jelentős növekedése okoz. Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A kapacitásnövelés önmagában ugyanakkor nem feltétlenül magyarázó erejű, legalábbis egy ekkora volumenű bővülés esetében: ehhez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen.

A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez. A külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó nyolchetes fesztiválesemény egészen újévig várja látogatóit a főváros egyik legszebb főterén, a közelmúltban megújult Vörösmarty téren.

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11%-kal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszak hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosi desztinációi — mint London, Párizs, Róma, Madrid vagy Frankfurt. Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele ebben az öt desztinációban realizálódott a 2019-es téli ünnepi szezonban.

Nem minden desztinációban nőtt ugyanakkor a foglaltság: Stockholm és Velence foglalási pozíciója egyenként 23,1%-kal, illetve 6,5%-kal maradt el a tavalyitól – áll a kutatásban. A svéd főváros gyengébb számai mögött meghúzódó fő ok az lehet, hogy a SAS skandináv légitársaság tavaly novemberben leállította közvetlen Hongkong-Stockholm járatát. Velencében pedig sorra elmaradtak a foglalások olyan kulcspiacokról, mint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína. (Utóbbi három küldőország biztosította 2018-ban a velencei vendégéjszakák több mint 25%-át.) A novemberi árvizek miatt a helyzet a közeljövőben valószínűleg csak romlik az északolasz városban. A tavalyi szezonnal összevetve, viszonylag csekély volumenű (+3,7%-os) növekedést sikerült realizálni a Barcelonába irányuló foglalásokban is: az utóbbi hónapokban a városvezetés több olyan intézkedést is hozott, amellyel a tömegturizmust szeretnék mérsékelni, és úgy tűnik, erre a kereslet is érzékenyen reagált — legalábbis az év végi ünnepi időszakban.

Mint ismeretes, Budapestet nemrég a ForwardKeys egy másik elemzése is igen előkelő helyen szerepeltette: az Európán belüli járatkapacitások 9,5%-os bővítésével Budapest Sevilla és Bécs mögött került fel a dobogóra.

Az újdonságok mellett a légitársaságok járatsűrítésekkel is mozgalmasabbá teszik a téli menetrendet: az Austrian Airlines Bécsből, a Eurowings Stuttgartból, a Ryanair Edinburghból és Prágából, míg a WizzAir Dubai, Tel-Aviv és Marosvásárhely felől sűríti Budapestre tartó járatait. A BUD Airport forgalma szempontjából meglehetősen mozgalmas 2019-es év összességében mintegy 30 új járatindítást eredményezett, melyeket az alábbi felsorolás ismertet:

A teljes kutatási jelentés eredetiben elolvasható angolul a ForwardKeys weboldalán:

https://forwardkeys.com/helsinki-budapest-and-bucharest-are-top-of-the-shops-for-christmas/.

Forrás: Turizmus Online


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?