Budapestről indít amerikai járatokat a LOT

2018. május elején a lengyel LOT beindítja Budapest-New York, Budapest-Chicago járatait. És ha ez még önmagában nem lenne elég, a Ferihegyen fogja állomásoztatni egy gépét.

A gépből egy szokásos átstartolásnak tünt, azonban kívűlről nézve egész biztos, hogy méltóságteljesen húzott át 2017. július hetedikének reggelén a LOT legújabb Boeing 787-8-as Dreamlinere a Ferihegy 13-as jobb pályája fölött. Nem először jár a Boeing „műanyag” gépe Budapesten. Ezúttal nem a technika megállíthatatlan fejlődését hivatott demonstrálni, hanem beköszönt: ez lesz az a típus, ami a tervek szerint a Ferihegyről köti össze Budapesttel a két észak-amerikai várost. De az is lehet, hogy a nagyobbik változata, a Boeing 787-9-es.

„Magyar lengyel, két jó barát, együtt harcol, s issza borát; és repül is” — mondta ékes magyarsággal Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója. De a szokásos kétoldalú kedélyeskedésnél természetesen sokkal több áll a háttérben. „Sok nagy tervünk volt már, ez az egyik legnagyobb” — érzékeltette Adrian Kubicki, a LOT kommunikációs igazgatója lépésük komolyságát, a járatbejelentést megelőző este Varsóban. Hozzátette: „nem kísérletezünk”. Három évnyi, a Budapest Airport kitartó részvételével zajló előkészítést követően egy éve született döntés a járatok indításáról. A Milczarski elmondása szerint a minden állami támogatás nélkül üzemeltetni tervezett járatok létjogsultságát indokolja, hogy Varsóból induló New York-i és chicagói járataik utasközönségének 2 illetve 5 százalékát adják a magyarok. Elmondta: míg Varsóból napi 656 utas repül az USA-ba, addig Budapestről 813; közvetlen járat híján. Mint az egy korábbi, a Budapest Airport által szervezett eseményen elhangzott: „Előrejelzéseink szerint idén Magyarország és az USA között 450 ezer utas fordul meg” Ebből 160 ezer csak a Budapest-New York útvonalon repült Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint. Magyarországon 1700 amerikai vállalat 100 ezer munkahelyet tart fenn, a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 5,5 milliárd dollárt tett ki. 2016-ban 280 ezer amerikai turista 680 ezer vendégéjt hozott. Mindkét utóbbi mutató 3 illetve 6 százalékkal nőtt. A viszonylat egy ideje már a legforgalmasabb, közvetlen járattal el nem látott. Szíjjártó Péter, külügyminiszter szerint ez egyenesen gátja a gyümölcsöző amerikai-magyar kapcsolatok további fejlődésének.

Az „egy ideje” az American Airlines és a Delta Malév-csődöt és ezzel a ráhordó járatok eltünését követő levonulása óta tart. Úgy tűnik, a LOT ráhordó járatok nélkül is megszavazta a bizalmat, olyannyira, hogy egy évvel az üzemelés kezdetét követően már nyereséget várnak a járatoktól. A kihasználtságot szerintük megoldja a Budapest Airport határokon is átnyúló vonzáskörzete, a végeket a fővárossal összekötő fejlett infrastruktúra. A vonzáskörzet akár Temesvárig nyúlhat — vélik. Felmerül a kérdés: vajon tervez-e ráhordani varsói hub-járól a budapesti járatokra a LOT? „Nem kívánunk saját magunk vetélytársává válni” — hangzott a válasz azzal a kiegészítéssel, hogy természetesen semmi sem kizárt. Ha a Varsóból induló észak-amerikai járatok iránti, a LOT szerint amúgy is hatalmas kereslet tovább dagad, még ez is előfordulhat. Amennyiben pedig a budapesti kereslet indokolja, a kisebb, Boeing 787-8-as helyett a nagyobb, 9-es változat ingázik a túlpartra és vissza. Előbbi három osztályon 252, utóbbi ugyanígy business, economy és premium economy leosztásban 294 utast képes szállítani. A LOT flottájában jelenleg 8 szolgál a kisebbik változatból, de hamarosan érkeznek a 900-asok. 2019-re 12 gépesre nő a lengyelek szélestörzsű flottája; 8 darab 8-as, négy 9-es. 

A Dreamlinerek első európai forgalomba állítója maga a LOT volt. 2013 telén több turnusban kívánták bemutatni a magyar sajtó és utazóközönség számára a típust. A valóban forradalmian új, szerkezetében könnyű, kompozit anyagokból készült, ezért kisebb fogyasztású típus azonban pont ekkoriban kezdett akkumulátor-elfüstölős gyermekbetegségekben szenvedni. Ezek miatt egy időre földre parancsolták a hatóságok világszerte a gépeket. A légitársaságok természetesen berzenkedtek a nem várt malőr miatt, de a hibát kijavították, a 787-esek köszönik, jól vannak.

És végül, de ne utolsósorban a menetrend! A tervek szerint Budapest-New York JFK viszonylaton hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap közlekedik a járat. Indul Ferihegyről 11:55-kor és száll le 15:40-kor. Vissza hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 18:45 és másnap reggel 08:50 között ücsöröghetnek az utasok a legendásan csendes Dreamliner fedélzetén. A Budapest-Chicago járat kedden és szombaton jár 11:35-ös budapesti indulással. Érkezik helyi idő szerint 14:50-kor. Vissza szerdán és vasárnap közlekedik 16:35-ös indulással, reggel 08:55-ös érkezéssel. Chicago O'Hare a LOT-ot szintén tagjai közt tudó, vezető légi szövetség Star Alliance egyik nehézsúlyú szereplője, a United Airlines főhadiszállása is.

A jövőre induló járatok jegyeinek július 7-én, pénteken indult értékesítésében a légitársaság számít a magyarországi utazásszervezőkre is. A légitársaság már felvette velük a kapcsolatot. Rafal Milczarski pedig reméli, hogy az  MTÜ a járat apropóján csinál egy kis plusz hírverést Magyarországnak az USA-ban.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?