hirdetés
hirdetés

Fellendülést hozhat a felújított HÉV a Fertővidék turizmusában

Bár sokan nem tudják, de nemcsak Budapesten jár a HÉV. Gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és utasbarátabb lett Magyarország egyetlen megmaradt fővárostól távoli helyiérdekű vasútvonala, a Fertővidéki HÉV (FHÉV) hazai, több mint 10 kilométeres szakasza.

hirdetés

Mindez annak az uniós fejlesztésnek az eredménye, mely a vasútvonal teljes modernizációját, többek között a pályarekonstrukciót, az érintett vasúti átjárók korszerűsítését, Fertőszéplak-Fertőd megállóhely felújítását, akadálymentesítését és modern utastájékoztató rendszer kiépítését foglalta magában. A beruházás nemcsak a Magyarország és Ausztria közötti ingázás, azaz a térség mobilitásának növekedéséhez járul hozzá, hanem turisztikai fellendülést is hozhat. Az összesen 2,8 milliárd forintos (8,12 millió EUR) projekt megvalósításához az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) által koordinált Európai Regionális Fejlesztési Alap 3,42 millió euró összegű támogatást nyújtott.

FHÉV: Magyarország egyetlen fővárostól távoli helyiérdekű vasútja

A HÉV szó hallattán mindannyiunknak a fővárost az agglomerációval összekötő zöld vasúti kocsik jutnak elsőként eszünkbe. Pedig 1897 óta működik a Fertővidéki HÉV (FHÉV) is, Magyarország utolsó megmaradt fővárostól távoli helyiérdekű vasútja, mely Fertőszentmiklós és Neusiedl am See között jár, és az országhatárig tartó hazai szakasza több mint 10 km. Az FHÉV eredetileg belföldi járatként közlekedett, majd a trianoni békeszerződés után a pálya 38 kilométeres szakasza Ausztriához került, de azóta is működik a részben osztrák, részben magyar tulajdonú GYSEV Zrt. üzemeltetésében.

Forrás: enyugat.hu
Forrás: enyugat.hu


Uniós támogatással a klímabarát mobilitásért

A Magyarország és Ausztria közötti határon átnyúló vasútvonalak a klímabarát mobilitás kulcsfontosságú elemei. A határmenti közlekedés színvonalának fejlesztése, a jobb, gyorsabb zöld utazás feltételeinek megteremtése volt a legfontosabb célja a nemrégiben lezajlott uniós beruházásnak, melynek keretében az FHÉV hazai szakasza teljeskörűen megújult.

„A modernizáció eredményeként az FHÉV vonalának teljes hosszában, nemcsak az osztrák, hanem a magyar szakaszon is immár egységes színvonalon, gyorsan, még nagyobb biztonságban utazhatnak a környékbeliek” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. A projekt során korszerűsítették a vasúti pályát, így a vonatok sebessége 60 km/h helyett 100 km/h-ra emelkedik az érintett szakaszon, a vasúti átjárók átépítésével pedig biztonságosabbá vált a közlekedés. A fejlesztés keretében Fertőszéplak-Fertőd megállóhely teljeskörűen megújult, akadálymentes magasperon, korszerű utastájékoztató rendszer, P+R parkoló, a kerékpárosok számára pedig fedett ún. B+R kerékpártároló került kiépítésre.

Az FHÉV magyarországi szakaszának teljes rekonstrukciójához Magyarország Kormányának 4,68 millió euró önrésze mellett a DG REGIO által koordinált Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) nyújtott 3,42 millió euró összegű támogatást az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program keretében támogatott CrossBorder Rail projekt részeként.

Az FHÉV kedvező hatása a régióra

Az FHÉV segítségével a fertőszentmiklósi régió mintegy százezer lakosa kapcsolódhat be akár a bécsi elővárosi közlekedésbe, emellett a vasúti közlekedés lehetőséget teremt a környékbeli osztrák látogatók számára is a Fertő-tó menti magyar területek gyors elérésére. A vasútvonal olyan közkedvelt turisztikai célpontokat érint, mint a fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

„Az FHÉV Fertőszentmiklós és térségében élők számára nagyon fontos közlekedési lehetőséget jelent. A fejlesztési projekt amellett, hogy a mindennapi, két ország közötti ingázásban fontos előrelépést jelent, a régió turisztikai fellendítéséhez is nagyban hozzájárulhat” – tette hozzá Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai