hirdetés
hirdetés

Ferihegy megelőzte régiós vetélytársait

A budapesti repülőtéren az utasforgalom növekedésének mértéke megelőzte a régiós versenytársakét. A fapadosok szinte kötelező ugrásszerű növekedését ebben a hónapban már a hagyományos légitársaságok szegmensében is tudták tartani. - közölte csütörtökön a Budapest Airport a Turizmus Online-nal.

hirdetés

Márciusban 8,9%-kal többen, 637 ezren fordultak meg a budapesti légikikötőben, mint egy évvel korábban. Az első negyedév tekintetében pedig 7,5%-kal áll jobban a repülőtér idén, mint 2010-ben.

Valamennyi terminál forgalma emelkedett: az 1-es terminálon 9,9%-kal, a 2A terminálon pedig 12,7%-kal több utas fordult meg az év harmadik hónapjában, sőt a februári csekély emelkedést követően a 2B terminál forgalma is további 0,8%-os növekedést mutat.

A növekedés motorját február után márciusban is a hagyományos légitársaságok jelentették, amelyek forgalma 25,9%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Különösen jól teljesített a Lufthansa, az Air France és a British Airways, miközben a diszkont szegmens éllovasa továbbra is a WizzAir és az EasyJet. A fapados társaságok együttesen 5,8%-kal szállítottak több utast.

Nemcsak mozogtak a gépek

A gépmozgások, azaz fel- és leszállások száma is újra emelkedett. Idén márciusban 2,9%-kal több légijármű fordult meg a repülőtéren, mint 2010 kora tavaszán. Nemcsak a gépmozgások száma, hanem a gépek kihasználtsága is emelkedett 2,1%-kal, ami azt jelenti, hogy márciusban átlagosan 68%-os telítettséggel működtek a járatok. A hagyományos légitársaságok között a legjobb kihasználtsággal az ír Aer Lingus, a KLM, valamint a svájci Swiss légitársaság gépei közlekedtek, a fapadosok között pedig az EasyJet, a Wizzair és a Jet2.com jeleskedett.

Sky Court áprilistól

A márciusi utasforgalom alakulásában még alig játszott szerepet SkyCourt (Égi Udvar) megnyitása, hiszen az új utasforgalmi csarnokot épp a hónap végén, március 27-től, a téli-nyári menetrend fordulójától vehették birtokba az utasok. Az április lesz az első teljes hónap, amikor az új épület is „élesben” működik, ennek hasznát pedig elsősorban az utasok élvezhetik.

Fontos fejlemény az is, hogy ebben a hónapban már naponta közlekedik New York és Budapest között az American Airlines új járata, mely erősíti majd a statisztikák adatait a BA reményei szerint.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai