hirdetés
hirdetés

Gázos a helyzet a ferihegyi mentőknél

Három új, sűrített földgázzal működő mentőautót állított szolgálatba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az AMS, a repülőtéri sürgősségi szolgálatot és a mozgássérültek szállítását végző szervezet. Az Airport Medical Service csak tavaly több, mint ötvenötezer, mozgásában korlátozott utasnak segített áthidalni a terminál és a repülőgép fedélzete közötti távolságot - közölte pénteken a Budapest Airport.

hirdetés

Három vadonatúj Fiat Ducato mentőkocsi állt szolgálatba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez még önmagában nem lenne hírértékű, mivel azonban sűrített földgázzal, azaz szaknyelven CNG-vel működnek, így jelentős előrelépésről van szó. A korábban dízelüzemű mentőautókat cserélte le a repülőtéri mentőszolgálat új, a környezetet nagyságrendekkel kevésbé terhelő járművekre. Mivel a sűrített földgáz az égés után szinte tisztán széndioxiddá és vízgőzzé alakul, az ilyen járművek károsanyag kibocsátása mindössze tíz százaléka a dízelüzemű autókénak. Mindez kedvezően hozzájárul a repülőtéri levegő minőségének javításához és egyben segíti a klímaváltozás elleni küzdelem erőfeszítéseit.

A Budapest Airport már évekkel ezelőtt elindította Greenairport programját, amelynek célja, hogy csökkentse a légikikötő működéséből adódó környezeti terhelést, elsősorban az ún. széndioxid lábnyomot és elérje minél több repülőtéri partner csatlakozását a programhoz. Ennek részeként jelentek meg egyre több helyen az elektromos meghajtású járművek, a gázüzemű targoncák a repülőtéren. Mostantól pedig a mozgássérültek szállításához használt mentőautók is csatlakoztak a zöld flottához.

„Az AMS nem kevesebb, mint 30 millió forintot fordított az új járművek beszerzésére, aminek révén nem csak a környezetet óvjuk, hanem az utasoknak is magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani a repülőtéren. Erre már csak azért is szükség van, mivel az utasforgalom dinamikus növekedésével a mi feladataink is egyre összetettebbek, nagyobb a járműveink igénybevétele is. Idén volt olyan hónap, amikor több, mint hétezer mozgáskorlátozott ügyfelünk volt. A célunk az, hogy a jövőben a környezetet kímélő technológiákkal váltsuk fel a hagyományos járműparkunk egységeit.” – hangsúlyozta Agócs Gábor, az AMS mentőszolgálat ügyvezető igazgatója.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai