Hogyan dolgoznak a hamufelhő útját modellező kutatók?

Amióta egy izlandi vulkán hamufelhőt ereget, különösen nagy felelősség hárul tíz brit tudósra, akik lézerműszerek, műholdképek és egy különleges felszereléseket hordozó sugárhajtású repülőgép segítségével próbálják kideríteni, hogy merre mozog a felleg. A Ryanair vezérigazgatója elégedetlen a törekvésekkel.

A szemcsék miatt légifolyosók válhatnak használhatatlanokká, repülőterek zárhatnak be, tehát a vulkáni hamuval foglalkozó angliai, exeteri központ előrejelzései több millió utas sorsára, valamint milliárdos bevételekre vannak kihatással. A brit bázis, amely a világon található kilenc hasonló, vulkáni hamuval foglalkozó tanácsadó központ egyike, az Eyjafjöll vulkán áprilisi kitörése óta folyamatos riadókészültségben van. A tűzhányó, amely áprilisban öt napra szinte leállította a globális légiközlekedést, azóta sem nyugszik: a hétvégén többek között a londoni Heathrow és az amszterdami Schipol repülőteret bénította meg, időnkénti kilövellésekre pedig továbbra is lehet számítani.

"Ha kitörésre kerül sor, akkor nagyon-nagyon sok a dolgunk és meglehetősen nagy a stressz. Ezek a folyamatok ráadásul hetekig, esetleg hónapokig is eltarthatnak" - mondta Tony Hall az angliaihoz hasonló, csak éppen az alaszkai Anchorage-ben található központból. Hall az elémúlt hetekben rendszeres kapcsolatban állt exeteri kollégáival. Az exeteri kutatóintézetben dolgozó Sarah Jackson szerint a hamufelhő terjedésének előrejelzéséhez használt tudományos modellt eredetileg az 1986-os csernobili atomreaktor-katasztrófa miatt fejlesztették ki. A program a legfrissebb adatokkal dolgozik, figyelembe veszi a széljárást, az esetleges légörvényeket, valamint a földre hulló, vagy az eső és hó által kimosott hamut is.

A kutatók mindazonáltal elismerik, hogy előrejelzéseik vázlatosak, és hosszútávon nem túl megbízhatóak. S figyelmeztetnek: ha a széljárás változik, a hamufelhő mozgására vonatkozó becslésük gyorsan elavulttá válik. Mindenesetre Keith Groves, a brit meteorológiai intézet vezetője úgy véli, a tudósok nagyon fejlett eszközökkel dolgoznak, becsléseiket pedig hosszú évek tapasztalatai alapján készítik. A britek már az 1991-es kuvaiti olajtüzek és a 2005-ben egy londoni olajraktárban kitört tűz esetében is ezekre az előrejelzésekre támaszkodtak a füst útjának meghatározásához. Most a hamufelhő mozgásának felderítéséhez a kutatók izlandi jelentéseket elemeznek, a légtérben repülő pilóták tapasztalatait dolgozzák fel, és lézerműszerek, valamint műholdak segítségét is igénybe veszik. Még több adatot szerezhetnek azonban sugárhajtású repülőgépük próbarepülései során. Ezt az eszközt áprilisban szinte minden nap használták, hogy megállapíthassák a vulkánból származó felhő összetételét, a hamurészecskék méretét és a kén-dioxid szintjét.

Ezek a járatok néha veszélyesek is voltak, különösen május negyedikén, amikor törölni kellett egy utazást Dél-Angliából Skóciába a hamurészecskék megnövekedett szintje miatt, azok ugyanis eltömíthették volna a repülőgép motorját. A tudósok emellett folyamatos kapcsolatban vannak tengerentúli kollégáikkal is, és tájékoztatják egymást a legújabb fejleményekről. Áprilisban végig 18 órás előrejelzések készültek Nagy-Britanniában, de múlt héttől kezdődően az új brit kormány kérésére már ötnapos térképeket is nyilvánosságra hoznak. A meteorológiai intézet szóvivője, John Hammond hozzátette, hogy az ötnapos modellek csak jelzésértékűek, hiszen a közismerten változékony széljárás nagyban meghatározza a hamufelhő mozgását.

A légitársaságok vezetői persze szkeptikusok és elégedetlenek: a Ryanair vezetője, Michael O'Leary például azt mondta, hogy az előrejelzéseket kukába kellene dobni, a hamufelhő mozgását modellező programokat pedig felül kellene vizsgálni. "Őszintén szólva nevetségesnek tartom, hogy az Európa-szerte repülőket használó több millió utasnak egy elavult, a feladat elvégzésére képtelen és a valóságtól elrugaszkodott számítógépes modellhez kell alkalmazkodniuk. Itt az idő, hogy a megfelelő helyre kerüljenek ezek a térképek" - füstölgött O'Leary. (MTI)


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?