hirdetés
hirdetés

Ilyen lett a felújított kaposvári vasútállomás

Kaposváron – a műemlékvédelmi szempontok szerinti felújításnak köszönhetően – már eredeti szépségében pompázó pályaudvar fogadja a vasúton utazókat, a kaposváriakat, somogyiakat és a városba érkező sok ezernyi turistát, színházlátogatót.

hirdetés

A MÁV az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési programja keretében, európai uniós forrásból valósította meg a rekonstrukciót mintegy 1,6 milliárd forintból. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakítottak a Miniszterelnökséggel egyeztetve.

A csütörtöki átadási ünnepségen és a Kormányablak megnyitóján beszédet mondott dr. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Szita Károly Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója.

A megújult kaposvári vasútállomás (MTI Fotó: Varga György)
A megújult kaposvári vasútállomás (MTI Fotó: Varga György)


A MÁV-nak az Új Széchenyi Terv KÖZOP és IKOP forrásából finanszírozott, 20 állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programja 2013-ban indult. A projekt egyik fő eleme – a pécsi állomásépület már elkészült felújítása mellett – a kaposvári vasútállomás 2130 négyzetméter alapterületű, műemléki védettségű főépületének felújítása, akadálymentesítése és a Kormányablak kialakítása.

Az épület rehabilitációja, a műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkák a vasúti szolgáltatások modern technikai és üzletpolitikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően zajlottak. Megújult az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé váltak az utasterek, az utas-kiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek, az utas-információs rendszer. Videokamerás megfigyelés gondoskodik a biztonságról, a szolgáltatások megközelítése akadálymentessé vált. Újjáépült egyebek között az épületfűtés, az elektromos-, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, sőt LED technikájú díszvilágítás is készült.

Szita Károly polgármester, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója (MTI Fotó: Varga György)
Szita Károly polgármester, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója (MTI Fotó: Varga György)


A megszépült építmény a MÁV egyik gyöngyszemévé vált a nemrégiben felújított pécsi és balatonszentgyörgyi vasútállomásokkal együtt. Néhány héten belül az utasok újra használatba vehetik az állomásfejlesztési program keretében felújított keszthelyi állomást is, őszre pedig befejeződhet a tapolcai állomás rekonstrukciója, valamint a Kormányablakok kialakítása a Keleti és a Nyugati pályaudvaron.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai