hirdetés
hirdetés

Jelentős emelkedés a légi áru- és utasforgalomban

Jelentősen emelkedett a globális légi áru- és utasforgalom az év nyolcadik hónapjában az előző évihez viszonyítva - derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb adataiból.

hirdetés

A montreáli székhelyű, 200 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az utasforgalom, értékesített utaskilométerben számolva, 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a járatok töltöttsége pedig 0,7 százalékponttal, 84,5 százalékra javult.

Az IATA azonban figyelmeztetett, hogy az eddigi keresletélénkítő hatások - elsősorban az alacsony jegyár - kifutnak, és az év vége felé csökkenni fog a bővülés mértéke.

A legnagyobb bővülés a világ légi utasfogalmának legnagyobb részét, 32 százalékát adó Ázsia-Óceániában volt, ott 9 százalékkal javult a szektor teljesítménye. Európában 7 százalékos bővülést mértek, míg a korábban hosszú ideig a bővülés motorjaként szolgáló Közel-Kelet teljesített a legrosszabbul 5,4 százalékkal.

Az áruforgalomban folytatódott a nyár eleje óta tapasztalható kétszámjegyű bővülés, augusztusban 12,1 százalékkal szállítottak több árut, mint egy évvel korábban.

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

A folyamatok mögött a globális kereskedelem élénkülése áll, amely 2011 óta a legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal nőtt a január-júliusi időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Korábban a légitársaságok az áruforgalomhoz képest nagyobb mértékben emelték a kapacitásokat, ez a trend viszont megfordult, így a jövedelmezőség is javult a töltöttségi mutatókkal együtt. Utóbbi adat 43,3 százalék volt augusztusban, 2,8 százalékponttal több, mint tavaly ugyanilyenkor.

A világ régiói közül Afrika teljesített a legjobban 29,4 százalékos bővüléssel, de Európában is jelentős, 11,8 százalékos forgalomnövekedést mutattak ki.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai