hirdetés
hirdetés

Kezd helyreállni Európa légi forgalma

A Sandy hurrikán ellenére, amely több mint 500 millió dolláros kárt okozott a világ légi közlekedésében, Európa repülőgépes forgalma tovább javult októberben a IATA (International Air Transport Association) statisztikája szerint. 

hirdetés

A tavalyi évehez képest az európai légitársaságok nemzetközi utasforgalma 2,6%-kal javult októberben, a kihasználtság 80,9 százalékos volt. Habár a javulás mértéke lassult szeptemberhez képest, amikor tavalyhoz képest a növekedés 5,5%-os volt, mégis nagyobb növekedést produkált az ágazat, mint Észak-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceáni régióban, írja a Reuters.

A növekedési ütem lassulásában a hurrikán mellett szerepet játszott az is, hogy az európai országok alacsony gazdasági növekedést produkáltak a hónapban. A Sandy hurrikán miatt közel 17 000 járatot kellett törölni, a leginkább érintett repülőterek New York, Washington DC és Philadelphia légikikötői voltak. Október 29-én világszinten a kapacitás 8-9%-a nem szállhatott fel, ami közel 1,6 miliárd utaskilométernek felel meg, a IATA szerint.

Októberben globálisan a nemzetközi légi utasforgalom 3,2 százalékkal javult 2011 októberéhez képest, de szeptemberhez képest 0,2 százalék volt a mérséklődés. A régiós bontásban azonban jelentős különbségek láthatók. Például a Közel-Keleten 12,4%-os volt a növekedés a tavalyi októberhez képest a nemzetközi utasforgalomban. Az Ázsia-Csendes-óceáni térségben azonban csak 1,4%-os volt a javulás. Főként az indiai légitársaságok kapacitáscsökkentése miatt.

Az észak-amerikai légitársaságokat érintette a legrosszabbul a Sandy hurrikán, mégis tavaly októberhez képest 0,2 százalékos javulást ért el a nemzetközi forgalom, míg az USA belföldi forgalma 0,7 százalékkal csökkent.

A légi teherszállítást az elmúlt három hónapban folyamatos forgalomcsökkenés jellemezte.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai