Közvetlen vonatjárat Debrecen és Bécs között

A Magyar Turizmus Zrt. éves kiemelt szakmai rendezvényén, Bécsben tartott turizmusnapon jelentették be, hogy az idei téli vasúti menetrend életbe lépését követően immár közvetlen nemzetközi vonatjárat köti össze Bécset hazánk második legnagyobb városával, Debrecennel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MT Zrt. ausztriai külképviseletének stratégiai célja, hogy Kelet-Magyarország is egyre jobban felkerüljön az osztrákok utazási térképére, s ezáltal ismert és kedvelt úti céllá váljon. Ennek érdekében, pont három évvel ezelőtt, az első Nagy Magyar Turizmusnapon, Debrecen város és az ÖBB képviselőinek találkozóján merült fel az ötlet, hogy közvetlen vasúti összeköttetés létesüljön a két város között. „Három év alatt az elképzelés valóra vált, s az osztrák beutazás szempontjából megvalósulhat a magyarországi „keleti nyitás": az osztrák turisták számára Kelet-Magyarország évről-évre jobban elérhető és kedveltebb desztináció" – olvasható Ausztria vezető turisztikai szaklapjának, a TAI beszámolójában a vasúti járatnyitás kapcsán.

Ez év végétől Debrecen mellett Kecskemét is elérhető lesz vonattal Ausztriából átszállás nélkül, ami tovább növeli a két ország között vendégforgalmat. Az ÖBB illetékesének a Nagy Magyar Turizmusnapon bemutatott prezentációja ide kattintva letölthető.

Listavezető Ausztria a vonatozásban

Ausztriában egyébként egyre népszerűbb közlekedési forma a vonatozás, s mára e területen az osztrákok listavezetői az EU-s államok körében készült statisztikáknak. Tavaly az osztrákok személyenként 1425 kilométert utaztak vonattal, s ezzel megelőzték az eddig a lista élén álló Franciaországot (1400 kilométer). A harmadik helyen Svédország (1235 kilométer), a negyediken Dánia (1215 kilométer), az ötödiken pedig Németország (1085 kilométer) áll. Magyarország a táblázat 9. helyén foglal helyet, évi 790 kilométer/lakos aránnyal.

Magyarország népszerűsítése érdekében az MT Zrt. bécsi képviselete évek óta stratégiai együttműködés keretében dolgozik együtt az ÖBB Railjet projekt-igazgatóságával. Az összefogás jegyében legutóbb például szeptemberben, több héten keresztül Ausztria legnépszerűbb napilapjainak (Österreich, Heute) olvasói informálódhatnak turistacsalogató PR-cikkekből arról, hogy a budapesti 4-es metró átadásával tovább rövidült a két főváros közötti utazási idő. Bécs belvárosából Budapest centruma az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően immár 2 és fél óra alatt elérhető. Az osztrák nagyvárosokat Budapesttel összekötő railjet-komfortvonat naponta hétszer teremt közvetlen oda-vissza kapcsolatot a két ország között.

Az ugyancsak a két társaság együttműködésben készült, „Mit den ÖBB nach Ungarn" (ÖBB-vel Magyarországra) című információs füzetben a két országot érintő valamennyi EURegiós, InterCity és EuroCity (railjet) vonatjárat menetrendje fellelhető. A jegyárak mellett az Ausztriából vonattal elérhető hazai települések turisztikai programajánlója és a látnivalók leírása is megtalálható a kiadványban. A brosúrák 20.000 példányban készültek: az ÖBB valamennyi érintett vasútállomásán, információs irodákban, illetve a jelentősebb utazási irodákban is kihelyezték. Az MT Zrt. ausztriai képviselete ezen kívül nagyközönségi vásárokon, 30-40 egyéb rendezvényen és workshopon, valamint információs irodájában terjeszti az infó-kiadványokat. Az MT Zrt. és az ÖBB együttműködése alapján rendszeres nyereményjátékokon, hírleveleken, közös hirdetési akciókon keresztül invitálják a turistákat Magyarországra. Az év elejétől február közepéig például az ÖBB és az MT Zrt. közösen népszerűsítette Budapest téli turisztikai kínálatát. Salzburg, Linz, St. Pölten és Bécs pályaudvarain digitális hirdetőoszlopokon megjelenő hirdetések hívták fel a figyelmet arra, hogy az Ausztriából vonattal könnyen elérhető Budapesten a meleg és gyógyító fürdők, valamint a téli kampány (www.budapestwinter.com) keretében ingyenes szállodai szoba várja a legalább három napra érkező vendégeket.


Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.