hirdetés
hirdetés

Mire elég egy év?

Egy évvel ezelőtt landolt Riga North Hub repülőterén az akkor ismert világ legmodernebb keskeny törzsű utasszállítója, a Bombardier CSeries300-as. „Idén korán érkezett Rigába a Jézuska” — örvendezett a gépnek a landolás másnapján, tavaly Martin Gauss airBaltic-vezér, Rigában, az átvétel alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Gauss rigai télben földig érő felhők alatti felhőtlen örömének egyik oka, hogy a technikai sajátosságai miatt meglehetősen gazdaságosan üzemeltethető típusnt a Baltikum első számú fuvarosa állította a világon elsőként kereskedelmi forgalomba. Sőt a 300-as öcsikéjét. a CS100-ast is európai fuvaros vetette be elsőként. A Swiss a IATA 2016-os közgyűlése alkalmából csillogtatta meg kompozit kismadara bájait.

De vissza északra! Az airBaltic esetében 145-re székezett típus egyebek mellett a vállalat Boeingjeit váltja ki. 2019 végéig összesen 20-at vesznek át belőle és 2021-re, a költséghatékonyságot tovább növelve a flottában csak Bombardier típusok szolgálnak majd. A másik a Budapestre is repülő turbóprop Q400-as. 

„Keskeny törzsű a széles törzsűek élményével” — büszkélkedett tavaly decemberben, Rigában Fred Chromer, a Bombardier repülőgépgyártó részlegének igazgatója. Még akkor saját szemünkkel győződhettünk meg Chromer állításának valóságtartalmáról. A 2-3 székes elrendezésű kabinban valóban nagyobb tiszteletet kap az auránk, mint az ma jellemző az európai keskeny törzsű flottákra. 

A mostanáig érkezett 6 CS300-as a forgalmas Amszterdam, Barcelona, Párizs útvonalakat repüli, de az Etihaddal közös kód alatt a Riga-Abu Dzabi távot is rá osztották. Az YL-CSA lajstromű első masina 2016. december 14-én állt kereskedelmi forgalomba. Azóta 1328 felszállással 150 ezer utast szállított. A java csak most jön.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai