hirdetés
hirdetés

Méltó meglepetéssel ünnepelte 50. magyarországi évfordulóját a Lufthansa

Gyakori vendégek mostanság a Ferihegyen a szélestörzsű gépek. De még továbbra is feltűnik a szokásos rutinját végző kínai és Öböl-menti nagyvas mellett, ha egy-egy „nagy műanyag” érkezik, ahogy történt ez pénteken. 2017. szeptember 8-án először szállt le a Ferihegyen az Airbus kompozit csodája, az A350-es Lufthansa színekben, a légitársaság 50 éves magyarországi működésének hivatalos ünneplésén.

hirdetés

Tartáshibáért pontlevonás semmiképpen sem jár annak az 1-es pálya fölött bemutatott ún. alacsony áthúzásnak, amivel Budapestet köszöntötte a 293 személyes gép. Majd az utastérben minimális plusz G-terhelésként érezhető felhúzással szűk forgalmi kör után landolt, és a pálya közepéig szinte meg is állt. A bravúrt tapssal értékelte a sajtó és Lufthansa-dolgozókból álló utasközönség. Még ennél is jobban értékeltük az út során a fémeknél kreatívabban formálható, karbonszálas kompozit anyagokból készült törzs kategóriájában nagyobb tágasságát. Az 5,61 méteres keresztmetszetnek különösen az economy utas a haszonélvezője. A turista osztály 3-3-3 székes elrendezése 224 ülésre elég, az árban és helyileg is az economy és a business között található prémium economyn 3 sorban 21, míg 2-2-2 elrendezésben a business osztályon 48 utas fér el. Utóbbin a manapság minden valamit magára adó „hagyományos” légitársaságnál használatos, ággyá alakítható ülés található. Esetünkben a magára igenis sokat adó Lufthansától megszokott minőségű kiszolgálással.

3/fő/100

„Köszöntjük önöket a világ legmodernebb és legkörnyezetbarátabb repülőgépén” — büszkélkedett felszállás előtt a kapitány. Alátámasztandó állítását elárulta, hogy az A350-es kevesebb, mint 3 liter kerozint pöffent el utasonként 100 kilométer alatt. A képlet egyszerű: a könnyebb anyagok miatt, könnyebb a gép, kevesebb energiát igényel a levegőben tartása, csökken a fogyasztás, amit segítenek a könnyebb gépsúlyokhoz igazadó, ún. nagy ventilátorfokozatú, vagyis kimutatható mértékben levegőt is fújó hajtóművek. De számoljon mindenki utána, mennyibe kerül a ráeső üzemenyag a nagyjából 600 kilométeres München-Budapest útvonalon! Persze a repülőjegy ára nem csak az üzemanyagköltségből áll. Az Airbus-nak rendesen zsebébe kellett nyúlnia, hogy 11 milliárd euróból kifejlessze a Boeing Dreamlinerének vetélytársul szánt gépet, amit végül a vevőn keresztül az utas fizet ki. A gépet listaáron 311 millió dollárért hajítja a vevő után a kereskedő. A 25 darabot rendelt Lufthansa vélhetően kedvezőbb tárgyalási pozícióban van. Az A340-600-asokat felváltó gépekből az első tizet München kapta.

Fotó: Budapest Airport
Fotó: Budapest Airport

Susogás, jóga és kamerák

Pénzéért az utas egyebek mellett az ismert világ egyik legcsendesebb felszállását élvezheti még akkor is, ha pont a hajtóművekkel egy vonalban ül, köszönhetően a már fentebb említett erőgépeknek. Hiába a monstrumnak adott nagy gáz, csupán kellemes susogást hallani. Ahhoz hasonlót, amit egy korábbi cikkünben a Lufthansa-csoport tag Swiss által a világon elsőként bevetett Bombardier Cseries100 esetében megénekeltünk. A hajtóművek susogását is kizárhatjuk, ha a minden osztályon megtalálható fedélzeti szórakoztató rendszerhez fordulunk. Ezen nem csak a jól megszokott vicces és kevésbé vicces filmek, meg mindenféle zenebona megy, hanem zaklatottabb utasok a well-being menüpontra kattintva do it yourself ayurvéda és ülésbe szorítva elvégezhető jógagyakorlatokkal, lazíthatnak, vagy akár deep space melódiákkal a fülükben ámulhatnak a nemzetközi űrállomásról rögzített képeken. Apropó, film! A gép külsején három ponton kamera mutatja, mit is látnánk ha valami furcsa véletlen folytán a gép hasába, vagy a függőleges vezérsíkba kapaszkodva férnénk csak fel a járatra. A kamera gurulástól gurulásig szórakoztatja a kíváncsiakat. Bámulatos a leszállás előtti teljesen kirugózott orrfutó földétéréskori nagy terhelés miatti állapotváltozása.

Bostontól Hongkongig

Legjobb tudomásunk szerint A350-esek egyelőre nem üzemelnek a Ferihegyről. Ugyanakkor a darumadaras gép ünnepi látogatásának volt egy olyan üzenete is, hogy a Münchenben átszállók akár a típuson is folytathatják útjukat. Bár nem Münchenből, hanem Frankfurtból kezdte meg magyarországi működését 1967. augusztus 26-án a Lufthansa, az 1992-től működő új müncheni repülőtér a magyar és régiós utazóközönség megkerülhetetlen átszállási pontjává vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a napi 5 budapesti járat mellett több, mint egy éve üzemel a — debreceni repülőtér illetékesei szerint — további frekvencianövelésre okot adó számokkal a München-Debrecen járat is. Utóbbiról is bizonyára mutatkozik kereslet a Lufthansa flottájába 2016 decembere óta integrált 5 darab A350-900-as által a bajor fővárosból repült Delhi, Mumbai, Hongkong és Boston útvonalakra. Ezek egy tankolással bőven beleférnek a típus 12 200 kilométeres hatótávjába.

A mára tekintélyes légitársasági csoporttá bővült Lufthansa-csoport a legnagyobb hagyományos fuvaros Magyarországról. Tavalyi mintegy 1,6 millió utasukkal egyben harmadikak a hazánkba üzemelő légitársaságok közül. A légitársaság sosem mulasztotta el bemutatni egy-egy új típusát a hazai közönség számára. Járt nálunk régen az akkor még új Boeing 737-200, a 747-es, 2011-ben pedig a legendás A380-as.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai