hirdetés
hirdetés

Óriások helyett kisebb gépeket gyárt az Airbus

Annyira visszaesett világszerte a repülés iránti igény, hogy a francia-német repülőgépgyártó az eddig a kétszintes óriásrepülőgépek összeszerelésére használt csarnokban ezentúl inkább kisebb repülőgépeket gyárt.

hirdetés

Pár évvel ezelőtt még a legtöbb szakember a repülésben látta a közlekedés jövőjét. A fapados légitársaságok elterjedésével olyan kispénzű emberek is repülni kezdtek, akik korábban legfeljebb csak belföldi nyaralásról álmodozhattak. A technológia pedig lehetővé tette, hogy sok ember olcsón repülhessen, ezért az Airbusnál kifejlesztették a kétszintes, akár 500 utas befogadására is alkalmas A380-as típuscsaládot, adja hírül az euronews.com portál.

Tíz évvel ezelőtt a légiközlekedésben messiásnak kikiáltott John Kasarda azt írta Aerotropolis című könyvében, hogy pár éven belül a repülés lesz az emberek mindennapos közlekedési módja, az emberek többsége megapoliszokban fog lakni, és reggelente olyan természetességgel fognak óriásrepülőkön munkába menni, ahogy most emberek milliói szállnak villamosra. A növekedés szinte korlátlannak tűnt, mindössze csak néhány környezetvédő aggódott.

Pedig a korlátok már akkor is látszottak. A budapesti repülőtéren csak egyszer, egy bemutató repülés keretében járt az emeletes repülőgép, miatta le is kellett zárni az egyik futópályát, ami komoly fennakadásokat okozott a napi forgalom lebonyolításában. Ferihegyen már akkor is úgy gondolták, hogy nem lesz igény ekkora repülőkre, Magyarországról sosem lesz annyi ember, aki egyszerre, egy irányba akarna utazni, és megtöltene egy ekkora repülőgépet.  

A hatalmas infrastruktúrát igénylő repülőgépek végül nem is terjedtek el, de ennek nemcsak gazdasági okai voltak: a repülőgéphez használható hajtóművek műszakilag problémásnak bizonyultak.

Az új koronavírus-járvány pedig végképp betett: a nemzetközi légiforgalom szinte teljesen leállt, és csak nagyon lassan tér magához. Iparági szakértők szerint 2025 előtt nem is érdemes arra számítani, hogy a 2019-es szintet elérjék. Addigra azonban a mostani repülőgépek jelentős része vagy elavul, vagy a hosszú állás alatt tönkremegy. Vagyis új repülőgépekre szükség lesz, de inkább kisebbekre lesz igény.

 
(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai