hirdetés
hirdetés

Papírmentes pilótafülke a Wizz Air repülőgépein

A légitársaság új, elektronikus megoldást (Electronic Flight Bag) jelentett be, amely ezentúl egy iPad segítségével helyettesíti a nyomtatáson alapuló fedélzeti kézikönyvet és egyéb, a pilóták által a repüléshez szükséges anyagokat és dokumentumokat. Az új rendszer minden szempontból növeli a repüléstervezés hatékonyságát, emellett azzal, hogy jelentősen csökkenti a papírfelhasználást és az üzemanyag-fogyasztást, biztosítja a légitársaság szélesebb körű fenntarthatóságát.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az új EFB rendszerben minden Wizz Air pilóta egy iPadet kap, amelyen megtalálhatók lesznek a szükséges dokumentumok, illetve a repülési előkészületekhez, valamint a repüléshez szükséges alkalmazások. Az újítás további előnye, hogy ezentúl a pilóták rendelkezésére álló információk és a repülési utasítások is valós idejűek lesznek.

Az EFB-re való átállás pozitívan hat majd a légiszállító ökológiai lábnyomának, valamint szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentésére is. Az új megoldásnak köszönhetően a légitársaság nem csupán évente mintegy hatmillió papírlapot takarít meg – ami több mint hatszáz fa megmentésének felel meg –, a pontosabb repüléstervezésnek és a súlymegtakarításnak hála, az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen csökkenni fog.A repülési tervek közvetlenül az indulás előtt újraszámításának lehetősége, illetve annak repülés közbeni optimalizálása, évente 4500 tonna üzemanyag megtakarítását eredményezi, csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását, több mint 14 000 tonnával. Ez a mennyiség évente 180 000, 80 kilogrammos utas súlyának, azaz 750 darab 239 üléses A321neo repülőgép súlyának felel meg.

A zökkenőmentes átálláshoz e-tréningeket biztosítanak a pilótáknak. Az új megoldás bevezetésének és a papírok, a pilótafülkéből való eltávolításának céldátuma ez év vége.


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai