hirdetés
hirdetés

Részben visszajár a Malév-jegyek BSP-ben rekedt díja

A IATA köteles az ECTAA által indított perben résztvevő utazási irodáknak részlegesen visszatéríteni a le nem utazott jegyek árát. Ez a benyújtott igények és a rendelkezésre álló pénz összevetésével a kapott információ szerint 72%-os visszatérítést jelenthet majd - tájékoztatott kedden a MUISZ Légiközlekedési Bizottsága.

hirdetés

A napokban Hollandiában bírósági döntés született a több mint hat éve az IATA-nál levő MALÉV pénzek sorsáról.
A MALÉV 2012-es leállása sok nehézséget okozott az utazási irodáknak. A közvetlen anyagi veszteségen túl állni kellett utasaok rohamát is, akik a kifizetett, de le nem utazott jegyeik árát szerették volna visszakapni.

A MUISZ az első pillanattól kezdve következetesen képviselte az irodák érdekeit. Számos módon igyekezett bizonyítani, hogy a BSP-n keresztül kifizetett, de le nem repült jegyekkel el kell számolnia az IATA-nak, és visszatérítésre jogosultak.

A Szövetség sokáig közvetlenül tárgyalt a IATA képviselőivel, majd csatlakozott az ECTAA (Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Ernyőszervezete) küzdelméhez, hiszen sok ország irodáit érinti az ügy.

„A IATA, bár elfogadta érvelésünket, nem tudott dönteni a pénzre igényt tartó több szereplő között. Ezért nem maradt más lehetősége az ECTAA-nak és pert indított” — idézi a MUISZ a közelmúltat.

A MUISZ többszöri felhívására sok magyar iroda csatlakozott a pertársasághoz. Az ECTAA-tól kapott legfrissebb információ szerint az illetékes holland bíróság elsőfokon úgy döntött, hogy az IATA köteles a perben résztvevő utazási irodáknak részlegesen visszatéríteni a le nem utazott jegyek árát.

Ez a benyújtott igények és a rendelkezésre álló pénz összevetésével a kapott információ szerint 72%-os visszatérítést jelenthet majd.

Azonban a Szövetség továbbra is lát a végkifejlet felől bizonytalanságot, mivel szerintük nem ismertek még az alábbi kérdésekre a válaszok:

A IATA elfogadja-e az elsőfokú döntést vagy fellebbez?

Fellebbez-e a többi érintett fél ?

Mikor utalja vissza a perben nyertes irodáknak a pénzt a IATA ?

Mekkora költséghányad terheli a visszatérítendő összeget?

Mi történik perközösséghez nem csatlakozott irodákkal?

Nekik is pereskedniük kell vagy a IATA belátja, hogy ennek nincs értelme?

„Mindezekre a kérdésekre várjuk még a válaszokat. Ezért Szövetségünk azt javasolja, hogy tagjaink a károsultakkal folytatott kommunikációban vegyék figyelembe a még sok ismeretlen tényezőt” — teszik hozzá.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai