hirdetés
hirdetés

Vaskos Wizz Air válasz a válság okozta helyzetre

Ezer fős leépítés, fizetéscsökkentés, gépkivonások a Wizz Airnél.

hirdetés

Ezer fős leépítést jelentett be a Wizz Air, a lépés a dolgozói állomány 19 százalékát érinti. A légitársaság többi dolgozójánál is munkaidő-csökkentést, szabadságokat rendeltek el – írta a légitársaság közleménye nyomán az AIRportal.

Fizetéscsökkentés, a menedzsment tagjainak is

A pilóták, légiutaskísérők és az adminisztratív munkakörökben dolgozók fizetését átlagosan 14 százalékkal csökkenti a cég. A Wizz Air számos költségcsökkentési és likviditást javító intézkedést hozott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. A légitársaság vezérigazgatójának, igazgatósági tagjainak és az összes felső vezetőjének fizetését 22 százalékkal csökkentik a most kezdődött, 2021-es pénzügyi évben. Tárgyalásokat folytatnak a beszállítókkal, hogy csökkentsék a szerződéses fizetési kötelezettségeit és javítsák a fizetési feltételeket.

Komoly kapacitáskiesés

A cég 2020. március végén 1,5 milliárd eurós készpénz-tartalékkal rendelkezett, amely az egyik legerősebb az iparágon belül. A Wizz Air fokozatosan kivonja 32 régebbi repülőgépét a 2023-ás üzleti év végéig, ahogy azok lízingszerződései lejárnak.

A légitársaság forgalma a koronavírus-járvány miatt márciusban 34 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. A Wizz Air a járvány előtti kapacitásához képest 3 százalékon üzemel jelenleg. A légitársaság kapacitásait a kormányok részére ajánlja fel áruszállító és a külföldön rekedt állampolgárokat hazaszállító járatok formájában. Legtöbb megbízást a magyar kormánytól kapta eddig a légitársaság. Rövid távon a vállalat a piaci igényekhez alakítja kapacitásait és a repülőgépeit azokra a piacokra helyezi át, ahol lehetőségek nyílnak a bővítésre.

Amikor a piacok visszatérnek a megszokott működéshez, a Wizz Air várakozásai szerint tudja majd folytatni az éves 15 százalékos növekedését.  

(forrás: Wizz Air / AIRportal)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai