hirdetés
hirdetés

Világítós bicikliút? Mi más?

A próbaüzem az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút Duna-menti szakaszain valósul meg Komárom-Esztergom megyében, mintegy 230 méteren.

hirdetés

A biciklisták ezentúl napnyugta után és napkelte előtt is könnyen követhetik az út nyomvonalát – persze majd csak akkor, ha feloldják a járványügyi korlátozásokat, adja hírül a forbes.hu portál.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A kerékpárút nyomvonalába világító szemcséket kevertek, és így a műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat.

Az új technológia telepítése csak minimálisan, 4-5 százalékkal emeli meg az építési költségeket. A technológia alkalmazásával megtakarítható a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése.

A munkálatok október közepén kezdődtek, és már megindulhat a kísérleti jellegű beruházás tesztüzeme.

A szakemberek a következő hónapokban folyamatosan figyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hidegben, fagyokban.

A teljes cikk elolvasható: itt.

 

 

(forrás: Forbes.hu / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai