300 ezer euró jut idén a V4 országok turizmusának támogatására

A turizmust is befolyásoló migránskérdés és a terrorfenyegetettség kihívásai felértékelik a régiós összefogásokat, melyek különösen sikeres példája a Visegrádi Együttműködés országainak 2004 óta tartó turisztikai együttműködése – hangsúlyozta Lepsényi István államtitkár azon a sajtótájékoztatón, melyet a V4 országok turisztikai együttműködésének eredményeiről, terveiről tartottak Prágában, a tagországok magas szintű turisztikai kormányzati vezetőinek és marketingszervezeteinek éves csúcstalálkozóján. A V4-ek közös turisztikai akciótervében idén különös hangsúllyal szerepel régiónk mint biztonságos úti cél népszerűsítése.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Visegrádi Együttműködés soros elnökségét Csehország adja június 30-ig, így a tagországok hagyományos turisztikai csúcstalálkozójának Prága adott otthont. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 2004 óta működik együtt, hogy közösen növeljék a távoli piacokról érkező vendégeik számát. Február 16-án a V4 országok marketingvezetői vitatták meg ez évi terveiket, majd a rá következő napon a turisztikai állami vezetők erősítették meg szándékukat a tanácskozás jegyzőkönyvének ünnepélyes aláírásával, a 2016-ra szóló közös marketingterv teljesítésére.

Verseny helyett együttműködés

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az eseményen emlékeztetett rá: az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy különösen a távoli piacokon nem a versenyé, hanem az együttműködésé kell, hogy legyen a főszerep. Napjainkban, amikor a régiók szerepe egyre inkább felértékelődik, összehangolt munkával még jobb eredmények elérésére lehetünk képesek közösen. Az orosz vendégforgalom valamennyi tagországot érintő visszaesésének megállítása mellett a távol-keleti piacok közös megszólítása is hatékonyabb a V4-ek együttes fellépésével.

A magyar turizmus újabb rekordévének számaiban, kiváló eredményeiben vitathatatlan szerepe van a V4-es együttműködésnek. Mindezt jól mutatja, hogy a kiemelt V4 célpiacokról, Kínából és Indiából érkező turistaforgalom bővült a legdinamikusabban Magyarországon a tavalyi évben.

Fókuszban a kínai turisták

A vendégekért folyó globális versenyben a legfőbb küldőpiaccá előlépett Kína turistáinak megnyerése áll a célkeresztben. A több mint 10 éves múltra visszatekintő V4-es kooperáció példaértékű lehet a csupán 2014 óta működő Kína – közép- és kelet-európai országok együttműködése számára is. Ez fordítva is igaz: a Kína-KKE együttműködés a visegrádi országok számára is jó lehetőséget kínál arra, hogy a világ legnagyobb küldőpiacán egységes alrégióként, négy országot lefedő programcsomagok révén még erőteljesebben vétessék észre magukat – tette hozzá az államtitkár.

Erre kiváló alkalmat teremt egyébként, hogy a 2016. március 3-6. között Budapesten megrendezésre kerülő Utazás kiállítás díszvendége Kína lesz. Lepsényi István a turisztikai csúcstalálkozón megragadta az alkalmat arra is, hogy a rendezvényre invitálja a V4 országok turisztikai kormányzati és marketingvezetőit.

A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ házigazdájaként Magyarország a 16 közép- és kelet-európai ország és Kína részvételével szakmai konferenciát szervez, valamint lehetőséget biztosít a turisztikai üzleti szakemberek piaci kapcsolatainak bővítésére is.

A V4-ek turisztikai tanácskozásának témái között a turizmus és biztonság kérdésének összegfüggései mellett, magyar felvetésre, a megosztáson alapuló gazdaság turizmust érintő kihívásai is hangsúlyosan szerepeltek.

Közös munka Amerikában és Ázsiában

A V4 országok 2016. évi közös turisztikai marketingtervét szintén február 16-án, a csúcstalálkozó keretében írták alá. A dokumentumot magyar részről dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével. A közös szakmai tevékenység az amerikai és az ázsiai kontinensre terjed ki, ezeken belül az Amerikai Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Oroszországban, a FÁK-országokban, Kínában, Indiában, Dél-Koreában, egyes délkelet-ázsiai országokban és a Perzsa-öböl menti országokban valósítanak meg közös marketingakciókat a négy ország turisztikai marketingszervezetei.

Az akciók között elsősorban szakmai prezentációk és workshopok, roadshow-k, lakossági promóciós kampányok és tanulmányutak szerepelnek. Ezek mellett fontos feladat a Discover Central Europe website karbantartása, a V4 régióba irányuló turisztikai vendégforgalom mérésére szolgáló statisztikai adatgyűjtés és feldolgozás, a közös brandépítés és termékfejlesztés folytatása.

Mobilapplikáció az egyéni utazóknak

A magyar kezdeményezésre 2014-ben elindított termékfejlesztésnek, a visegrádi országok fővárosainak felkeresését egyéni utazók számára megkönnyítő városnéző mobiltelefonos alkalmazásnak már több nyelvi verziója (orosz, kínai) is elkészült. Az újabb verziók fejlesztéséért továbbra is Magyarország a felelős. A konkrét feladatokat és a hozzájuk kapcsolódó költségeket is tartalmazó 2016-os marketingtervben a mobilapplikáció fejlesztése mellett Magyarország egy több várost érintő kanadai, egy moszkvai és egy szentpétervári roadshow, valamint két sajtótanulmányút megszervezését vállalta magára.

Dr. Faragó Péter a szakmai egyeztetés során kiemelte, hogy az invitatív marketingtevékenység mellett a turisztikai bevételek növelése, valamint a turisztikai kis- és középvállalkozások üzletszerzésének elősegítése a közös cél. A vezérigazgató a szakmai konferencián javaslatot tett arra, hogy a távoli országok piacain végzett marketingaktivitások mellett a V4 országok egymás közötti forgalmának a növelése is kiemelt cél legyen.

Több mint 300 ezer euró a régió turizmusának támogatására

Mintegy 302 ezer eurót költ az idén közösen a négy visegrádi ország a régió idegenforgalmának támogatására - közölte Klára Dostálová, a cseh regionális fejlesztési miniszter helyettese szerdán Prágában, miután Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselői aláírták az együttműködésről szóló megállapodást.

A támogatás a visegrádi térség népszerűsítésére és képviseletére szolgál, elsősorban Ázsiában. "A visegrádi országok közös népszerűsítésének a távoli országokban, mint például Indiában, Kínában és általában Ázsiában van értelme. Ugyanakkor régiónk számára az Egyesült Államok, Kanada vagy Brazília is kezdenek érdekesek lenni. Dél-Amerika szintén érdeklődik régiónk iránt. Ezek az országok gazdasági növekedést mutatnak ki, és nő a turizmus iránti érdeklődés. Akcióink ezért kiemelten ezekre a távoli célpontokra irányulnak" - fejtette ki Klára Dostálová.

Elmondta, hogy tavaly a V4-ek népszerűsítésére szánt összeg az ideinél magasabb, 346 ezer euró volt. "Nem az a cél, hogy költségvetésünket minden évben növeljük. Tavaly azért volt magasabb a keret, mert akkor kezdtük el propagálni a Discover Central Europe márkát" - mutatott rá a cseh miniszterhelyettes.

Az idei év egyik kiemelt feladata visszahódítani a gazdasági válság miatt Közép-Európát jórészt elhagyó orosz vendégeket. Ennek érdekében a V4-ek részt vesznek több idegenforgalmi vásáron Oroszországban és volt szovjet köztársaságokban - derült ki a találkozón.

Forrás: MTI


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.