hirdetés
hirdetés

A Danubius 17. a romániai szállodák toplistáján

Pedig az élmezőnnyel ellentétben nem Bukarestre koncentrál.

hirdetés

A 2013-as árbevételek alapján a toplista első 20 helyezettje birtokolja a piac 30 százalékát, s összbevételük tavaly elérte az egymilliárd lejt (1 lej= kb. 70 Ft.).

A Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilap elemzéséből kiderül, hogy a húszból tíz rendelkezik legalább egy szállodával a román fővárosban, s a beruházások, fejlesztések alapján még mindig ez a legvonzóbb piac. Más kérdés, hogy a Bukarestbe érkezők, megszállók zöme többek között üzleti vagy konferenciaturista, esetleg csereprogramok résztvevője, nem pedig szabadidős utazó.

Árbevétel alapján az első helyen a BEA Hotels Eastern Europe és a SIF Transilvania befektetési alap birtokolta Radisson Blu (5*) áll 116,3 millió lejjel, második a Bukarestben az Athéné Palace Hiltont (5*) és Crown Plazát (5*) is működtető, román kézben lévő Ana Hotels (110 millió), harmadik pedig a Bau Holding Strabag ötcsillagosa, a JW Marriott (106,2 millió).

De az is jellemző a romániai szállodaiparra, turizmusra, hogy a legjelentősebb, kimondottan gyógyüdülésre hajazó „cég”, amelyik az 5. a listán az országos társadalombiztosító, magyarán nyugdíjhivatal, amelyik 13 szállodával rendelkezik vidéken. A tengerparti szállodák a mezőny második felében foglalnak helyet, legkiterjedtebb a SIF Transilvania több mint 20 szállodát működtető cége, ám az ő árbevételük mindössze 28 millió lej.

A magyar Danubius 27,7 millió lej árbevételt produkált tavaly, nyeresége a ZF szerint kb. 16 százalékos, zászlóshajóik a három szovátai szálloda, gyógykezelő és wellnessközpont.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai