hirdetés
hirdetés

A kaland ezer arca

Csúszás 160-nal a kanyon felett, korcsolyapálya a sivatag közepén, gyerekbarát szállodák, autentikus szolgáltatások és természetjárás - Ras Al Khaimahban.

hirdetés

A világ leghosszabb zipline-ja, 64 kilométernyi érintetlen tengerpart, vízi, sivatagi és hegyi kalandok, források és mangrove-erdők várják az utazókat a Dubaitól mindössze 65 kilométerre fekvő feltörekvő célállomáson, ahol a magas épületek és hatalmas plázák ellenpontjaként a természeten van a hangsúly. Ras Al Khaimah, az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb (nevének jelentése is „a sátor teteje”) és negyedik legnagyobb tagja számára egyre fontosabb a már most is dinamikusan növekvő magyar piac, ezért erősíti együttműködését a hazai utazásszervezőkkel, akiknek február 19-én külön workshopot is tartott. Mint az újságíróknak tartott prezentáción kiderült, a hazai turisták száma az elmúlt 3 évben folyamatosan emelkedett, csakúgy, mint a nemzetközi beutazóké: tavaly 1,07 millióan fordultak meg itt a világ minden pontjáról, és a szakemberek 2021-re már másfél millió, 2025-ben 2,9 millió látogatóval számolnak. Az ő fogadásuk érdekében komoly fejlesztések zajlanak – főleg szállodafronton, ahol a jelenlegi 47 hotel mellé további 13 nyílik jövőre, míg 2025-ig további 20 ezer szobára lesz szükség.

Az Al Marjan Islanden, amely jelenleg négy mesterséges szigetet foglal magába (de a továbbiak építése folyamatban van), a meglévő egységek mellé 20 további szállodát terveznek, és bővül a lakóingatlanok és hotelek, valamint szórakozási lehetőségek tárházát kínáló Hayat Island is.

A legnagyobb küldőpiacok toplistáját jelenleg Németország vezeti, őt követi Oroszország, az Egyesült Királyság, India, Kazahsztán, Csehország, Skandinávia, Lengyelország, az USA és Omán, a vendégéjszakák száma pedig tavaly elérte a 3,45 milliót. A siker egyik kulcstényezője Ras Al Khaimah könnyű megközelíthetősége: a dubai repülőtér 1-es és 3-as terminálján az utasokat járatuk menetrendjéhez igazított shuttle buszok várják, amelyek átlagosan 45 perc alatt teszik meg az utat a szállodákig.

Mangrove-erdők és adrenalindús kalandok

Ras Al Khaimah hétezer éves történelemmel büszkélkedhet, amely a Nemzeti Múzeumban (az uralkodó család egykori rezidenciáján) követhető nyomon, de érdemes ellátogatni a 19. századból származó katonai erődítménybe, a Dhayah Fortba, a Mohammed Bin Salid mecsetbe és a legrégebbi partmenti településre, Jazirah Al Hamrába. Az emírség azonban leginkább kalandokkal és egyedülálló élményekkel csábít. A vízisportok kedvelői búvárkodhatnak, jet-skizhetnek, hajmeresztő motoros utakra vagy épp horgászni indulhatnak, de igazán egyedi program a mangrove erdők között vezető kajaktúra is. A sivatag dűneszafarikkal, tevegeléssel, lovaglással csábít, éjszakára pedig akár egy beduin faluban is megszállhatunk, hogy innen élvezzük a fényszennyezettség hiánya miatt tisztán kivehető égboltot. Megismerhetjük a solymászat több száz éves hagyományait és két golfpályát is kipróbálhatunk.

A tériszonytól mentes bátor túrázók pedig végigmehetnek az Emírségek legmagasabb hegyén, az 1934 méteres Jebel Jais-on kialakított via ferratán (közben többszöri átcsúszással), és egészen 160 km/órás sebességig gyorsulhatnak a világ leghosszabb, 2,8 kilométeres zipline-ján. A kevésbé merészek pedig a hegyen 1300 méteren kialakított panorámateraszokról szemlélhetik a tájat vagy a korcsolyapályán hűthetik le magukat. Mindezek után a szállodák wellness-részlegeiben elmerülhetünk a hegyi források vízében vagy élvezhetjük a helyi gasztronómiát, a beduinok hagyományos ételeit – vagy kipróbálhatjuk a nemzetközi éttermeket. A családdal érkezők pedig a gyerekbarát szállodákban rengeteg animációs programot és a legkisebbekre szabott szolgáltatásokat találnak.

Új ágazat

No de mégis hogyan lett hirtelen e szerényen megbújó emírségből rohamosan növekvő célpont? Haitham Mattartól, Ras Al Khaimah Turisztikai Ügynökségének vezérigazgatójától megtudtuk, hogy az emírségben nincs olaj, és míg a 19. században a gyöngyhalászat adta bevételeinek jelentős részét, a 20. században már a gyáriparra koncentráltak, de néhány éve az uralkodó sejk úgy döntött, a turizmusba érdemes fektetni. Megépültek az első – állami tulajdonban lévő – szállodák, köztük az immár ikonikus Waldorf Astoria Hotel, és felállt a turisztikai ügynökség. A ma már 90 munkatárssal dolgozó szervezet kidolgozta a stratégiát, amely a keresletre építve fejleszti a kínálatot. Elsőként a hagyományosan nagy piacokat – Németországot és az USA-t – célozták meg, majd az érdeklődést látva további piacok felé fordultak. Csehországban például két éve kezdték el a kampányokat, és itt sokat segített a Travel Service közvetlen járata Ras Al Khaimah-ba.

Időközben Lengyelországból is erősödött a beutazás, és az Emirates segítségével ma már több városból is elérhetővé váltak. A szállodák átlagára itt szezontól függ, jellemzően 100-200 dollár közötti áron lehet szobát foglalni, de összességében 35 százalékkal olcsóbbak Dubainál. Ám számos akciót is ki lehet itt fogni: nyáron például a 14 év alatti gyerekek ingyenesen utazhatnak szüleikkel – és a hőségtől nem kell megijedni, hiszen számos helyen hűthetjük le magunkat a legnagyobb forróság idején is. A speciális helyi szabályokat firtató kérdésemre Haitham Mattar leszögezi: ez az emírségek legliberálisabb tagja, nincs öltözködési kódex, sem alkoholra vonatkozó tiltás – az idelátogatóktól csak annyit kérnek, hogy viselkedjenek úgy, mintha otthon lennének.

További információk: https://en.rasalkhaimah.ae/ és https://en.raktda.com/

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés