hirdetés
hirdetés

A szlovénok nem tülekedtek az Úr színe előtt

Ismét workshopoltak szlovén turisztikai szolgáltatók és magyar utazási szakemberek Budapesten, az Európa hajó fedélzetén. 

hirdetés

Aki volt már Szlovéniában, nem tudja nem észrevenni, hogy az épphogy 20 ezer négyzetkilométernyi országban tulajdonképpen miniben minden van, ami Európa. És eltűnődik: hát ez meg hogy lehet? Sok év morfondírozást követően végre megtudtuk a választ a workshopot megnyitó Ksenija Skrilectől, Szlovénia budapesti nagykövetétől. Az úgy volt - fogott bele ékes magyarsággal -, hogy a népek ott tolongtak a jóisten színe előtt, hogy minél jobb országot kapjanak. Mindeközben a szlovénok elnézelődtek türelmesen a sor végén, majd amikor az öreg elé álltak, az először tanácstalanul nézett rájuk, mert már nem volt mit kiosztani. De mert jófej akart lenni ezt mondta: „Megkapjátok mindazt, amit magamnak tettem félre”.

Ez a mindaz növekvő népszerűségnek örvend a magyar kiutazók körében is - mint azt a Szlovén Turisztikai Hivatal képviseletében megjelent Vesna Mojsilovic elárulta. 2013-ban még a 11. helyen szerepeltünk a küldőpiacok listáján, amin tavaly már két helyet javítottunk. A 9. pozíció 191 105 vendégéjt jelent. A változást folyamatában nézve is jól állunk: 2005-ben 41 873 érkezéssel még 74 291 vendégéjszakát hoztunk Szlovéniának. Ez tavalyra már 114 370 érkezésre és fenti vendégéjek számára változott. Leginkább július-agusztusben érkezünk (27 596, 31 043), melyet a február-március követ. A síszezonnak köszönhetően 14 398 illetve 14 036 érkezés esik erre két hónapra. Földrajzi bontásban a hegyvidék vezet vendégéjszakák és érkezések terén. Azonban továbbra is kevesen járnak Szlovéniába síelni a bő 400 ezer, rendszeresen síelő magyarból - panaszolta Matej Kandare, a Bohinj síterep marketingvezetője. Összességében idén is hozzuk a számokat - tudtuk meg Vesna Mojsilovic-tól. Az év első hat hónapjában 75 964 vendégéjszakánk volt és a július-augusztus még nincs lezárva.

Ugyanakkor nem lehetünk maradéktalanul elégedettek a számokkal - derült ki a nagykövet szavaiból. „Még mindig kevesen tudják, hogy pár óra alatt oda lehet érni Szlovéniába” - mondta, majd hallgatóságának szegezte a kérdést: „Hogy lehetne még közelebb hozni a két országot?” Kevésbé a magyar kormány kerítésépítést szorgalmazó bornírt ötletével. „Akik követik az eseményeket, tudják, hogy a múlt héten történt egy kisebb félreértés országaink közt, de Szlovénia és Magyarország között nincs határ” - nyugtatott délnyugati schengeni szomszédunk nagykövete. Szóval, kocsiba be! Természetesen, aki szeret sokáig utazni egy közeli úticélig, annak továbbra is ajánljuk a MÁV vonatait.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai