A zöldebb szállodaipar hozzájárulhat az EU gazdasági növekedéséhez

Egy – hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült – felmérés szerint évi 1,4 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

A HOTREC – az EU tagországok Szálloda és Vendéglátó Szövetségeinek ernyőszervezete – támogatásával a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is részt vett a belga, a cseh az ír, a máltai és a szlovén szállodaszövetségek mellett abban a Máltai Business Bureau által kezdeményezett projektben, amelynek eredménye szerint EU-szinten a szállodaiparban évi 1,4 milliárd euró megtakarítás érhető el.

A „Potenciális energia és vízmegtakarítás az Európai Unióban vízáramlás szabályozók révén, illetve az ún. szürke víz kezelésével” című riportot 2015. június 12-én ismertette a Máltai Business Bureau Karmenu Vellával, az EU Környezetvédelmi Biztosával La Vallettában, Málta fővárosában.

Karmenu Vella, az EU Környezetvédelmi, Tengeri és Halászati Ügyekért felelős Biztosa az elkészült felmérés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „az EU egyre több tagországában a szükséges víz biztosítása növekvő problémákat okoz, ugyanakkor megfelelő technológiák felhasználásával könnyen lehet a helyzeten javítani. A most elkészült tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni.”

A riport megállapításaival kapcsolatban a HOTREC elnöke, Susanne Kraus Wrinkle azt emelte ki, hogy „Az Európai Unió szállodaiparában évi 1,4 milliárd EURO költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét. Ezáltal egy olyan ágazat pozíciója erősödne, amely élen jár a munkahelyek teremtésében, nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.”

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelzett jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését. Az Európai Unióban mindenütt rendelkezésre állnak, beszerezhetők a vízfolyás-szabályozók, hozzáférhető a szürke víz kezelésének technológiája is. Ennek ellenére a felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45%-a használ vízfolyás-szabályozókat, s a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1%-ában valósul meg.

A felmérésben részt vevő szövetségek véleménye szerint „a vízmegtakarítást elősegítő technológiák terjedéséhez szükséges lenne, hogy az ezeket gyártók kapacitása is növekedjék az Európai Unión belül különösen, ami a szürke víz kezelését illeti. Így az EU tagországaiban növekedne a zöld munkahelyek száma, erősödne a víz tisztításával kapcsolatos kutatás és innováció, s kialakulna egy olyan iparág, amely potenciálisan jelentős exportot tudna produkálni az Európai Unión kívüli országok felé.”

A vízmegtakarítást célzó két technológia széleskörű alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. Az áramlás szabályozók még azzal az előnnyel is járnak, hogy azok megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában, s ezáltal évente kb. 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

A most elkészült felmérés a Máltai Business Bureau korábbi díjnyertes ” EU LIFE + Investing in Water” projektjének a folytatása. Az abban a víz felhasználás csökkentésére javasolt intézkedéseket figyelembe vették az Európai Eco-Label kritériumainál, valamint a „másodosztályú víz” sztenderdjének kialakításánál.

A Máltai Business Bureau a most elkészült felmérésben részt vevő partnereivel közös álláspont kialakítására, s olyan kezdeményezésekre törekszik, melyek a vízfolyás szabályozók és a szürke víz kezelésének széles körű elterjedését elősegítik.

Joe Tanti, a Máltai Business Bureau ügyvezető igazgatójának véleménye szerint „a javasolt technológiák terjedése hozzájárulna a zöld munkahelyek számának növekedéséhez, Európa egyik legjelentősebb gazdasági ága jövedelmezőségének javulásához, s egy jelentős export potenciált rejtő új iparág kialakulásához. Ezáltal stimulálná az EU gazdasági növekedését, miközben csökkentené a vízfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást, az energiafüggőséget. A most elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak.”

A projektben hat EU tagországból összesen 247 szálloda, közöttük Magyarországról 47 szálloda – a melléklet szerint – vett részt. Az ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatainak felhasználásával készült a felmérés.

A tanulmányt a Máltai Business Bureau – melyet Joe Tanti ügyvezető igazgató, Marco Cremona vízügyi szakértő és Geoffry Saliba környezetvédelmi vezető képviseltek – készítette. A tanulmány a HOTREC támogatásával, partnerségben a belga, a cseh, az ír, a magyar, a máltai és a szlovén szállodaszövetségekkel, s HSBC társfinanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: MSZÉSZ


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.