hirdetés
hirdetés

Adatvédelmileg aggályos az új, QR-kód alapú utazás?

Kínában több – főleg a COVID-19 járvány miatt lezárt tartományban – bevezetésre került egy “egészségkód” nevű rendszer, amely nagymértékben befolyásolja az állampolgárok szabad mozgását.

hirdetés

Kínában több – főleg a COVID-19 járvány miatt lezárt tartományban – bevezetésre került egy “egészségkód” nevű rendszer, amely nagymértékben befolyásolja az állampolgárok szabad mozgását. Mindezt telefonos alkalmazások segítségével üzemeltetik, amelyek városonként és tartományonként némileg eltérőek lehetnek, azonban működésük alapja azonos - írja a Nemzei Kibervédelmi Intézet a The Guardian cikke alapján.

A kínai polgárokat – egészségügyi állapotuk, valamint utazási előzményeik alapján – egy színkóddal látják el. A zöld szín viszonylag szabad mozgást enged a felhasználóknak (ők a közszolgáltatásokat is igénybe vehetik), a sárga kód azt jelenti, hogy a felhasználónak elszigetelten otthon kell maradnia, míg a piros a megerősített új koronavírussal fertőzött beteget jelenti, akinek karanténban kell maradnia.

A különböző szolgáltatók, például éttermek, üzletek, szállodák és egyéb intézmények QR-kód olvasó segítségével beolvashatják a vendégek egészségkódját, ami alapján kiderül, hogy igénybe vehetik-e a szolgáltatást. Vuhanban például csak a zöld színkóddal ellátott felhasználók utazhatnak tömegközlekedési eszközzel. Többeket aggaszt ugyanakkor, hogy nem ismert az alkalmazások pontos működése, illetve, hogy milyen adatokat tárolnak a polgárokról. Egyesek tévesen adott piros színkódra panaszkodnak, és többeket aggaszt, hogy az Alipay és a WeChat nyomon követheti őket.

Kína azt sürgeti, hogy világszerte vezessék be a QR-kódos rendszerüket, amivel gyorsan és egyszerűen ellenőrizni tudják az utazók egészségügyi állapotát. Ezzel könnyebben újranyithatnák a nemzetközi utakat. A jogvédők szerint azonban ami először egészségvédelemnek tűnhet, később már a széles körű politikai ellenőrzés eszközévé válhat. A Human Rights Watch ügyvezető igazgatója, Kenneth Roth óvatosságra int Hszi Csin-ping javaslata kapcsán. „A QR-kódos rendszer az egészségre való kezdeti összpontosítás után könnyen trójai falóvá válhat, és a szélesebb körű politikai ellenőrzés és kirekesztés eszköze lehet” – írja a hazai Forbes a BBC cikke alapján.

A kétdimenziós vonalkódokat február óta használják a kommunista országban a koronavíus-járvány terjedésének nyomon követésére. Kínán kívül Szingapúrban és Ausztráliában is használtak hasonló rendszereket a járvány során, például kontaktkutatásra.

Források: nki.gov.hu, Forbes.hu

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai