Ady és Léda nyomában a nagyváradi adventi forgatagban

Második alkalommal tartják meg Nagyváradon az adventi vásárt, ahonnan nem hiányzott a forralt bor, az ízléses vásárfia mellett pedig ínyencségeket is kínáltak a messziről is érkező vendégeknek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Semmi giccs, csak ízléses népművészeti alkotások mutatják magukat, hívogatják a vendégeket a Szent László téren megrendezett vásárban. Fényfüzérek díszítik a fenyőfát és a téren lévő bokrokat is. A téren kialakított színpadon gyermekprogramok várják a kicsiket, bőven kínálnak vásárfiát, az ételes standok pedig frissen sült kolbásszal és hurkával csábítják a vendégeket.

A december 31-éig nyitva tartó adventi vásárt a nagyváradi polgármesteri hivatal a Nagyváradi Turisztikai Hivatallal közösen szervezte meg. Az egyesület ügyvezető igazgatója, Mihai Jurca lapunknak elmondta, azért nem találunk giccset a vásárban, mert az árusok termékeit külön bizottság vizsgálta meg, nyilvános árverésen licitálhattak arra, ki bérelheti ki a faházakat, 35 helyre ötvenen jelentkeztek, és az öt ételárusító helyre is akadt bérlő.

Az újságírók részére szervezett nagyváradi tanulmányút során mintegy húsz résztvevő nézte meg a nagyváradi várat, a Darvas-La Roche-házat, a Szent László teret, a Fekete sas palotát és a zsinagógát, a nagyváradi Nymphea Wellness és Termálközpontot, valamint a nagyváradi római katolikus székesegyházat, amelynek másik két épülete az impozáns püspöki palota és a rendkívül hangulatos, árkádos Kanonok-sor.

Szállásunk a színház épületétől 100 méterre és a Hold-templomtól 3 perc sétára található Astoria Grand Hotel volt, amelynek érdekessége, hogy itt szállt meg Ady Edre és Léda. Külön folyosó járt nekik, a szobákat pedig a mai vendégek is lefoglalhatják. Ady Endre szobájának kis dolgozósarkában három Ady-kötetet helyezett el a gondos szálloda. A dolgozószoba ablakán reggel kitekintve négy templomtorony tárul a vendég szeme elé.

Nagyváradon sokan megnézik az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot, amelyet 2012-ben avattak fel, Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázolja egy kávéházi asztal körül, a mű Deák Árpád nagyváradi képzőművész munkája. A bronz szoborcsoport a sétálóutcán életnagyságban ábrázolja a neves irodalmárokat, mellettük egy üresen hagyott székre a városlátogatók szívesen ülnek le egy közös fotó kedvéért.

A nagyváradi vár udvarán is forralt borral várják a vásározókat, korabeli zenét is hallgathattunk, amelynek hangjai a várnézés közben is kísértek minket. Többek között tatárok és törökök is ostromolták a várat, és három évtizedig török uralom alatt is állt. Mindenki tett hozzá, vagy vett el belőle valamit, a kiállítások során pedig mindezt végigkövethetjük. A hat évig tartó renoválást követően már egy éve látogatható a nagyváradi vár, ami Közép-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt, olasz reneszánsz stílusban épült erődítménye. Az összesen 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított. Számos kiállításnak ad helyet a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeum, és számos tervük is van arra, hogy egyre több érdeklődő látogasson ide. Közben folynak az egy évtizede elkezdett feltárások is, amelynek eredményei már láthatók a felújított nagyváradi várban, a fejedelmi palota alatt, ám az ásatások kétharmada még hátravan.

Mindössze 15 kilométerre a magyar határtól idén adták át a Nymphea Wellness és Termálközpontot, amely a közelség miatt versenytársa lehet a bihariak által közkedvelt Hajdúszoboszlónak. Jelenleg a Nymphea Wellness és Termálközpontnál folytatódnak a környék rendezési munkái, ahol a tervek szerint 400 férőhelyes parkoló készül majd el.

A nagyváradi szecessziós építészet emblematikus alkotása, a Fekete sas épületkomplexum a Szent László tér sarkán található. A hajdani Fekete sas fogadóról kapta a nevét, az épületegyüttes három utcára nyíló kijáratát egy üvegfedelű passzázs köti össze és csodálatos, fekete sast ábrázoló, színes, ólmozott ablaküveg díszíti.

Idén márciusban is gazdagodott a város egy újabb, a város zsidó múltjáról tanúskodó turisztikai látványossággal, megnyitották ugyanis a nagyközönség előtt a Darvas-La Roche-házat, a szecessziós építészet egyik gyöngyszemét. Nagyvárad néhány éve bekerült a szecessziós városok európai szövetségébe, már az első kiállítást is megrendezték. A megnyitón a Természet és szecesszió című interaktív kiállítást nézhették meg az érdeklődők, mi pedig az egykor ott lakók múzeummá alakított első emeleti termeit csodálhattuk meg.

Nagyvárad neológ zsinagógáját 1878-ban a zsidó hitközség építette fel a Körös partján. A monumentális méretű épület 1000 férőhelyes volt, tetején egy hatalmas kupola látható, restaurálását uniós támogatással tudták megvalósítani.

Selyem János idegenvezető megmutatta kedvenc épületeit, lelkesen, városa iránti szeretettel, fáradhatatlanul vezette a csoportot. Neki és a vendéglátók kedvességének is köszönhető, hogy mindannyian úgy gondoltuk: Nagyváradra el kell látogatni.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.