hirdetés
hirdetés

Az ország, ahol még az angol királynő is patkányt evett

Akad egy különös hely a világon, ahol az angol királynő patkányt eszik, egy maja rom a legmagasabb épület és teljes a nyelvi káosz - ez nem más, mint a közép-amerikai Belize.

hirdetés

Nézd meg, hogy mibe harapsz!

Hivatalos látogatásán II. Erzsébet királynő jó étvággyal elfogyasztotta az asztalára helyezett ételt, megtörölte a száját, majd rákérdezett, hogy mit is evett pontosan. Ekkor árulták el, hogy egy méretes rágcsálót szolgáltak fel neki, amelyet „gibnutnak” neveznek. Íze állítólag a nyúléhoz hasonlít. Az emlékezetes eset óta az állatot Royal Ratnek, vagyis királyi patkánynak nevezik.

Csak óvatosan!

Belize City a harmadik helyen áll a világ legveszélyesebb városainak listáján. Bár elméletileg béke honol az országban, a városban folyamatosak a bandaháborúk. A déli negyed a legkeményebb környék: itt több ember halálát okozzák a golyók, mint a rák és a szívroham együttvéve.

A gibnut, más néven paca (Forrás: Wikimedia Commons)
A gibnut, más néven paca (Forrás: Wikimedia Commons)

Sehol egy gyorsétterem

Belize egy természeti paradicsom, nagy része védett területnek számít, évi 1 millió turista érkezik látogatóba a 300 ezres kis országba, hogy lássa a türkizkék tengert és az érintetlen dzsungelt. Amit biztosan nem találnak, az viszont gyorsétterem: az egész országban egyetlen McDonald's, Burger King, KFC vagy Starbucks sincs.

Teljes a bábeli kavarodás

Belize az egyetlen ország Közép- és Dél-Amerikában, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ettől még a kreolt, a spanyolt és az ősi maja nyelv különböző változatait is megértik, sőt, az itt élő amisok a német nyelv egy 17. századi változatával színesítik a nyelvi palettát.

Egy rom a legmagasabb épület

Belize nem a felhőkarcolóiról híres: a legmagasabb épülete egy maja piramis. Aki szeretné ősi kultúrák nyomait felfedezni, amúgy is jó helyen jár: 900 romot lehet fellelni a kis országban.

Az AXN Kutyaütők (Mad Dogs) című műsora március 30-tól belize-i kalandozásra hív.

Mad Dogs: © 2015, 2016 Sony Pictures Television Inc. and Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved
Mad Dogs: © 2015, 2016 Sony Pictures Television Inc. and Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved

(forrás: AXN)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai