hirdetés
hirdetés

Az uniós határellenőrzés enyhítését kéri a horvát kormányfő

Levélben fordult Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az Európai Unió (EU) vezetőihez a szigorított határellenőrzések okozta torlódások miatt, arra kérve őket, hogy sürgősen találjanak megoldást az áruk és a személyek szabad mozgására.

hirdetés

Az államfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének címezte levelét.

A horvát elnöki hivatal által közzétett levélből kiderül: az államfő attól tart, hogy a két hete életbe lépett schengeni határellenőrzési kódex miatt veszélybe kerülhet a horvát turizmus.

Kolinda Grabar-Kitarovic szerint az a módszer, ahogy Szlovénia alkalmazza az uniós rendeletet, hatalmas torlódásokat okozott a horvát-szlovén határon a húsvéti ünnepek alatt. Hozzátette: a magyar határon nem voltak ilyen problémák. (Az MTI korábbi híre szerint ellenben az összes schengeni külső határunkon várakozás alakult ki - a szerk.)

Az államfő úgy vélte: Szlovénia nyomást akar gyakorolni Horvátországra a Pirani-öböl körül kialakult határvita miatt. Horvátország egyoldalún elállt az ügy döntőbírósági rendezésétől miután kiderült, hogy Szlovénia lobbizott a döntőbíróságnál egy számára kedvező döntésért.

Szlovén politikusok korábban a sajtónak úgy nyilatkoztak: Ljubljana különböző intézkedéseket vezethet be Zágráb ellen, és lehetetlenné teheti a turisták Horvátországba jutását. Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy Horvátország a vitás kérdések ellenére a lehető legjobb viszonyt akar ápolni Szlovéniával. A levélben megfogalmazottak nem kérdőjelezik meg Zágráb elkötelezettségét, hogy betartsa az EU-s szabályokat, köztük a schengeni határellenőrzési kódexet, különös tekintettel a schengeni övezethez való csatlakozást szolgáló erőfeszítéseire - nyomatékosította az államfő.

Április 7-től az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni őket a Schengeni Információs Rendszer (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumok adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, kiterjed a közúti, vasúti, légi és tengeri határokra egyaránt. Horvátország már másnap, április 8-án ideiglenesen felfüggesztette a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon, miután a szabályok miatt hatalmas kocsisor torlódott fel a két említett határszakaszon.

A horvát határőrök jelenleg is csak szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzéseket végeznek. Sajtóértesülések szerint Zágráb diplomáciai úton Ljubljanát és Budapestet is arra kérte, hogy Horvátországhoz hasonlóan ideiglenesen függessze fel a szisztematikus határellenőrzést.

Miro Cerar szlovén kormányfő erre úgy reagált, hogy Szlovéniának be kell tartania az uniós rendeletet, ha továbbra is a schengeni övezetben akar maradni. Mint mondta: amennyiben Horvátország meg akarja változtatni az érvényben lévő schengeni kódexet, a többi európai uniós tagállamot kell erről meggyőznie.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai