hirdetés
hirdetés

BREXIT: részletes esélylatolgatás a HOTREC-től

Az elemzés egyaránt kitér a megállapodással zajló és a megállapodás nélküli, úgynevezett hard Brexit esetén várható forgatókönyvekre.

hirdetés

HOTREC HÍREK A BREXIT TURIZMUSRA, SZÁLLODAIPARRA GYAKOROLT VÁRHATÓ HATÁSA A HOTREC ÖSSZEÁLLÍTÁSA SZERINT

1. Az Egyesült Királyság 2019 . március 29. - el kilép az EU - ból attól függetlenül, hogy addig sikerül - e megállapodni. Ez a dátum csak akkor módosítható, ha azt Nagy-Britannia kéri, s azt az EU 27 tagállama egyhangúan elfogadja.

2. Jelenleg nagy a bizonytalanság, hogy a rendelkezésre álló nagyon rövid idő alatt sikerül e elérni, hogy megállapodás alapján tört énjen a kilépés, nagy a valószínűsége a megállapodás nélküli ún . „hard Brexit - nek”.

3. Milyen hatása lehet a Brexit - nek az EU turizmusára, szállodaiparára Akár rendezetten történik a BREXIT, akár ún. „hard Brexit ” valósul meg, hatása súlyosan érinti az ágazatot. Az utóbbi lenne különösen hátrányos, mert nem lenne átmeneti időszak.

A Brexit várható hatásának elemzése a következő képet mutatja:

HATÁSA AZ EU ÉS NAGY BRITANNIA KÖZÖTTI (LÉGI, VASÚTI, TENGERI) KÖZLEKEDÉSRE

HARD BREXIT esetében:

A légiközlekedést – elvileg – felfüggeszthet ik 2019 március 29. után. Az EU már készített egy előzetes tervet, hogy a minimum légi kapcsolatok átmeneti időre megmaradjanak, de ehhez Nagy Britannia egyetértése is szükséges. Ha ez történik, az erősen csökkente né a brit kiutazást az EU tagországokba, negatívan hatna az USA - ból érkezőkre, mert közülük sokan angliai átszállással utaznak az EU más tagországaiba.

MEGÁLLAPODÁS esetében

2020 december 31. - ig elvileg fennmarad a jelenlegi állapot. Addig újra kellene tárgyalni a közlekedési kapcsolatokat az EU és Nagy Britannia között. Várhatóan ebben az esetben is csökkenne a brit k iutazó turisták száma az EU - ban, romlani fognak a közlekedési kapcsolatok a jelenlegihez képest. Az USA - ból érkezők számát várható an ez is negatívan érintené.

HATÁSA A BRIT TURISTÁK HATÁRÁTKELÉSÉRE, UTAZÁSI DOKUMENTUMAIRA

Bármelyik szcenárió valósul meg, a brit turisták nem léphetnek be a schengeni övezetbe személyi igazolványukkal március 19. után, ezt csak útlevél birtokában teheti k meg. Ez nyilván nehezíti, lassítja a határátkelést.

HARD BREXIT esetében

Ha nem történik erre vonatkozó megállapodás az EU és Nagy Britannia között, akkor 2019 . március 29. után a brit állampolgárok csak vízum birtokában léphetnek be az EU - ba és ugyanez vonatkozna az EU tagországok polgáraira a Nagy Britanniába történő utazásnál. Ez nyilván megnehezítené, hosszabbá tenné a határátlépést. Összességében arra lehet számítani, hogy a turista forgalom jelentősen visszaesne.

MEGÁLLAPODÁS esetében

2020 végéig a brit, illetve EU tagországok turistái elvileg vízum nélkül utazhatnak. Azt követően azonban a megállapodás részleteitől függ, hogyan történhet az utazás, annak milyen hatása lesz a turisták számára.

HATÁSA AZ ÚN. „UTAZÁSI CSOMAG” ALAPJÁN UTAZÓKRA

HARD BREXIT esetében Bár a brit Kormány bejelentette, hogy érvényesnek tartja továbbra is az EU - ban kidolgozott „Package Travel Direktívát”, azonban megköveteli, hogy az EU - ba csomagajánlat alapján utazó angol turisták esetében a b rit hatóságok által elf ogadott biztosításuk is legyen 2019 március 29. - után, ami védi őket a szolgáltató esetleges csődjének következményeitől. Ez drágíthatja a csomagajánlatok árát.

MEGÁLLAPODÁS esetében 2020 végéig a jelenlegi szabályozás marad érvényben. Azt követően az EU és Nagy Britannia közötti kidolgozásra kerülő megállapodás lesz irányadó.

HATÁSA A HITELKÁRTYA JUTALÉKRA

HARD BREXIT esetében Az EU - ban a hitelkártyák után fizetett jutalék korlátja 2019 március 29. - e után megszűnik, ami magasabb költséget jelent het a z EU - ban levő hotelek, egyéb szolgáltatók számára.

MEGÁLLAPODÁS esetében 2020 végéig a jelenlegi szabályozás marad érvényben. Azt követően az EU és Nagy Britannia között kidolgozásra kerülő megállapodás lesz irányadó.

EGYÉB HATÁSA

Brexit, s különösen a Hard Brexit – az előzetes elemzések, vélemények, várakozások szerint – negatívan hat a brit gazdaságra, s ennek következtében az angol font jelentős gyengülése valószínűsíthető. Ennek következtében az EU tagországok jelentős részéne k turisztikai, szállodai kínálata, árai megdrágulnak a brit turisták részére.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai