hirdetés
hirdetés

Csak csendben, csak halkan...

Kínában szép csendben már beoltottak közel egymillió embert a koronavírus elleni oltóanyaggal. A következő cikkből az is kiderül, mit lehet eddig tudni a kínai fejlesztésű és gyártású vakcinákról.

hirdetés

Míg a koronavírus-járvány aktuális hullámában a világ leginkább az engedélyeztetés kapujában álló amerikai és európai gyógyszergyártók vakcinajelöltjeire koncentrál, Kínában egészen más helyzet kezd körvonalazódni oltóanyag-fronton - erről számolt be cikkében a vox.com, és ez alapján tudósít a témáról részletesen a hazipatika.com portál.

Eddig közel egymillió ember kapta meg Kínában a koronavírus elleni vakcinát - erősítette meg a fejlesztésben és gyártásban érdekelt kínai gyógyszeripari vállalat, a Sinopharm Group elnöke a Sichuan Daily napilapnak. A két dózisból álló oltásokat a július végén kezdődött sürgősségi program keretében kezdték beadni, bár erről a kínai kormány egyelőre kevés részletet árult el.

pixabay.com
pixabay.com

Mit lehet eddig tudni?

A kínai államtanács engedélyezte a veszélyeztetett csoportok tagjainak, beleértve a munkájuk miatt magasabb kockázatnak kitett egészségügyi dolgozóknak, vámtisztviselőknek és közlekedési dolgozóknak, hogy megkapják a jelenleg rendelkezésre álló három kínai oltóanyag valamelyikét.

Ezek közül kettőt a Sinopharm Group, egyet pedig (a CoronaVac-ot) a szintén kínai székhelyű Sinovac Biotech gyárt. Megerősített hírek szerint azóta ezek az oltóanyagok több kínai tartomány nagyvárosaiban elérhetők: a helyi önkormányzatok a lakosságnak hivatalosan is "felkínálták". Az új típusú koronavírus elleni oltóanyagok iránti érdeklődés elég nagy: akad olyan tartomány, ahol október közepétől 750 ezer adag vakcinát adtak be. 

Egyes szakértők viszont megkérdőjelezik, hogy van-e értelme a tömeges oltások bevezetésének egy olyan országban, ahol eleve alacsony a regisztrált fertőzöttek száma. (Kínában a hivatalos adatok szerint eddig alig 93 ezer megbetegedést regisztráltak.)

A kínai vakcinákról enyhén szólva sincs sok info

A vakcinakísérletek és a potenciális oltóanyagok alkalmazásának nem konvencionális megközelítése számos kockázatot rejt - ahogy arra szakértők is felhívják a figyelmet. Míg a világ más tájain a vakcinaprojekttel foglalkozó nagy gyógyszeripari cégek, mint a Pfizer/ BioNTech, a Moderna, vagy az AstraZeneca időközi adatokat is közölnek a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszáról, addig a kínai sürgősségi programban jóváhagyott és használt három vakcina széleskörű klinikai tesztelésének eredményeiről eddig nem számoltak be a gyártók. Noha a Sinovac képviselője nemrég azt nyilatkozta, hogy várhatóan jövő hónapban közlik majd az  előzetes adatokat, nemzetközi közegészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek: ezek pontos ismerete nélkül kockázatos ennyi embert beoltani. Nem bizonyítható ugyanis, hogy a szóban forgó oltóanyagok kellően biztonságosak és hatékonyak. 

Kína a piacvezetők között a vakcinák területén

Kína egyébként élen jár a vakcinakísérletekben. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisában tartó 13 oltóanyag közül öt kínai vállalatok készítménye. Ezek tömeges tesztelése azonban más országokban folyik - többek között Brazíliában -, ahol a magasabb fertőzöttség miatt gyorsabb a folyamat. "Eddig minden lépésünkkel - a kutatásoktól kezdve a klinikai vizsgálatokon át a gyártásig és sürgősségi felhasználásig - világelsők voltunk" - nyilatkozta Liu Jingzhen, a Sinopharm Group elnöke. Mivel azonban sem a Sinopharm, sem a Sinovac nem közölt hivatalos eredményeket a klinikai tesztelés harmadik fázisáról, valójában az amerikai és az európai vakcinagyártók mögé sorolhatók.

Mi derült ki a kínai oltóanyagokról eddig?

Ami a klinikai vizsgálatok első két fázisából hivatalosan tudható - és ami a JAMA, illetve a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban is megjelent -, hogy a Sinopharm két vakcinája immunválaszt váltott ki. A pár száz tesztalany közül egyikük sem tapasztalt az oltás után nemkívánatos mellékhatásokat, ahogy a Sinovac sem jelentett hasonlót. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is várhatók ilyenek, ugyanis az is csak most derül majd ki - ahogy egyre több embert oltanak be -, hogy milyen ritka mellékhatásokat okozhatnak ezek a védőoltások. 

Zheng Zhongwei, az oltások fejlesztéséért felelős kínai tisztviselő elmondta, hogy terveik szerint év végéig 600 millió, 2021 végéig pedig egymilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot gyártanak, amiből külföldre - Brazíliába és Törökországba - is szállítani fognak.

A teljes cikk elolvasható: ITT 

 

 

(forrás: vox.com / hazipatika.com /Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai