hirdetés
hirdetés

Csődhullám Olaszországban a vírus miatt

Betett a koronavírus terjedése: a bizonytalanság miatt az emberek lemondják az utazásokat és a foglalásokat. Vállalkozások tízezrei mehetnek tönkre segítség nélkül - írja a Forbes.hu.

hirdetés

Néhány nap alatt szinte teljesen összeomlott Olaszország turizmusa a múlt héten, döbbenetes számokról adott hírt a szektort képviselő szövetség, az Assoturismo Confesercenti. Hivatalos közleményükben azt írják, soha nem volt még példa ilyen súlyos válságra, még szeptember 11. sem okozott ekkora sokkot. Egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra, például Rómában is, ahonnan összesen három koronavírussal fertőzött beteget jelentettek és ők is már felépültek.

Anita Ekbergnek volt utoljára ilyen jó dolga római szökőkútnál
Anita Ekbergnek volt utoljára ilyen jó dolga római szökőkútnál

Egészen júniusig nagy mértékben estek a foglalások, ami hatalmas érvágás lehet idén az olasz gazdaságnak, hiszen a GDP 13 százaléka a turizmusból származik. De a múlt hét globálisan is egyértelmű fordulópontot hozott az utazási hajlandóságban. A tőzsdék hangulata is jól mutatja, hogy az előző hét végéig kitartott az az optimista várakozás, mely szerint a vírus nem okoz világméretű problémákat, Kína és Dél-Korea a határain belül tudja tartani a fertőzést. Azzal, hogy Olaszországba, vagyis Európába is látványosan betört, ez az optimizmus látványosan elillant és jött helyette a soha nem látott bizonytalanság. A tőzsdék rekord mértékű eséseket produkáltak a múlt héten, a Wall Street még soha nem zuhant csúcsról korrekciós fázisba, vagyis tíz százalékot elérő visszaesésbe mindössze hat nap alatt. Áttört a gát, mindenki egyszerre parázott be.

A fő probléma az, hogy nagyon kevés a tény, kis túlzással senki nem tud semmit. Teljesen bizonytalan, hogy mikorra állítható meg a vírus terjedése, de valószínűleg nem lehet megúszni egy világjárványt. Az kiderült, hogy meglehetősen agresszívan fertőz a vírus, egy hordozó elég sok embernek átadja, ugyanakkor alacsony a halálozási ráta és magas azoknak az aránya, akiknél nem okoz tüneteket. Valószínűleg fertőz már jócskán a tünetek megjelenése előtt, tehát lehetetlen kiszűrni például reptéri lázméréssel. De a lényeg az emberek, a fogyasztók erre adott teljesen racionális reakciója: az óvatosság. Ennek része, hogy nem mennek közösségbe és inkább nem utaznak sehova addig, amíg véget nem ér a bizonytalanság, le nem cseng a járvány.

(forrás: Forbes)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai