hirdetés
hirdetés

Duplájára nő az idegenforgalmi adó a Baleár-szigeteken

Megduplázzák az idegenforgalmi adót (Ecotasa) a Baleár-szigeteken 2018-tól - jelentette be a döntést a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa a Palma városában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

hirdetés

Biel Barceló elmondta: az autonóm kormány jövőre 120 millió euró (36,6 milliárd forint) bevételt remél az intézkedéstől költségvetése számára.

A tervek szerint a 2018. január 1-én életbe lépő adóemelés fejenként, naponta 1 és 4 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól függően a szigeteken tartózkodó turistáknak. Például egy ötcsillagos hotelben 4 eurót, míg egy kempingben 1 eurót kérnek majd idegenfogalmi adóként. A 16 év alatti gyerekek után nem kell adót fizetni.

Újdonság, hogy nem mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a kirándulóhajón érkezők sem, még ha nem is töltik az éjszakát a szigeteken. Eddig adómentességet élveztek azok, akiknek hajója 12 óránál kevesebbet időzött a Baleár-szigetek valamelyik kikötőjében.

A tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly júliusban bevezetett idegenforgalmi adó nem vetette vissza a helyi turizmus növekedését, az idegenforgalmi szakma félelme nem vált valóra.

2015-ben a turisztikai szálláshelyek foglaltsága 75,6 százalékos volt a szigeteken, 2016-ban pedig 79,1 százalékra növekedett - ismertette az adatokat. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmus-adó nevet viselő közteher bevezetését a helyi kormányzat tavaly azzal indokolta, hogy anyagi forrásaik szűkösek.

Miközben ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra, a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására van szükség.

A Baleár-szigetek Spanyolország második legkedveltebb turisztikai úti célja, tavaly mintegy 13 millió külföldi turistát fogadott. Az idei első fél évben pedig már 5,4 millióan utaztak oda. A szigeteken kívül Spanyolországban Katalóniában kell idegenforgalmi adót fizetni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai